Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige omgående ska omförhandla vårt nuvarande medlemskap i Europeiska unionen till att enbart omfatta Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).
Sverige har varit medlem i EU sedan 1995. Under den tiden har vi sett hur en allt större del av de beslut som fattas i riksdagen redan är beslutade i Bryssel. Riksdagens arbete består alltmer i att införa EU:s direktiv i svensk lag eller att yttra sig över unionsdokument. Lissabonfördraget har helt enkelt medfört att än mer makt flyttats från riksdag, landsting och kommuner till EU:s överstatliga institutioner. EU har under årens lopp successivt fått alltmer makt att stifta lagar oberoende av svenska folkets vilja, och parallellt med detta har vårt medlemskap begränsat vår egen riksdags möjlighet att stifta lagar.
Samtidigt är Sveriges påverkan på de beslut som tas i EU synnerligen begränsad. Vi har endast 18 platser av 736 i Europaparlamentet, vilket knappast borgar för något inflytande för svenska folket i denna församling. Även bortsett från detta så är själva unionens konstruktion sådan att initiativ till lagstiftning tas av EU-kommissionen, som inte på något sätt har ett folkligt mandat för sina beslut.
Det är uppenbart att det europeiska projektet inte på något sätt har främjat folkets möjlighet att ta tillvara sina intressen eller att påverka politiken. I praktiken har politiken alltmer blivit ett område för den fjärran eliten i Bryssel. Den svenska regeringen har reducerats till unionens ståthållare i Sverige. Med hänvisning till de ovanstående exemplen är Sverigedemokraternas uppfattning att nackdelarna med ett svenskt medlemskap i EU kraftigt överväger fördelarna. Som handels- och exportinriktad nation ser vi det europeiska samarbetets allra största fördel i den inre marknaden – den fria rörligheten av varor, tjänster, personer och kapital. Det är därför Sverigedemokraternas ambition att Sverige omgående ska omförhandla vårt nuvarande medlemskap till att enbart omfatta EES, på i princip samma basis som Norge har idag.