Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en fortsatt nedtrappning av det statliga presstödet med målet att stödet avskaffas.
Frågan om det svenska presstödets avveckling lever vidare. En ny presstödsutredning har aviserats. 2016 löper tiden ut för det nuvarande femåriga presstödsbeslutet i riksdagen. EU fortsätter att värna den fria marknaden och motsätter sig statliga stöd som snedvrider konkurrensen.
I det senaste beslutet, som godkändes av EU, inleddes nedtrappningen av det särskilt riktade storstadsstödet. Maxbeloppet sänktes högst påtagligt. Men även fortsättningsvis kostar hela systemet skattebetalarna ungefär 500 miljoner kronor om året. En fortsatt reducering skulle kunna ske genom lägre maxbelopp för mottagande tidningar, krav på högre upplagor och utgivningstakt samt skärpta kriterier för nyhetsinnehåll.
EU-kommissionen har varit tydlig i kritiken. Bland annat har i brev till den svenska regeringen sagts: ”I det här skedet förefaller stödet, som beviljas av staten, ge stödmottagarna en fördel, samt snedvrida handel och konkurrens mellan medlemsstaterna. Åtgärden måste därför undersökas som statligt stöd på grundval av artikel 87.1 i EG-fördraget. På detta stadium förefaller åtgärden inte uppfylla något av villkoren för att undantagen från oförenlighetsprincipen i EG-fördraget ska kunna tillämpas. Stödet förefaller därför vara oförenligt med den gemensamma marknaden.”
Det svenska Konkurrensverket har kommit till en liknande slutsats nyligen i en studie, Åtgärder för bättre konkurrens, och vill därför slopa presstödet i dess nuvarande form.
Presstödet infördes i början av 1970-talet bland annat för att förhindra att tidningar lades ned och för att möjliggöra mångfald. Knappt 40 år senare går det att konstatera att många röster försvunnit och det på få orter råder tidningskonkurrens ifråga om prenumererad upplaga. Däremot finns en rad nya medier samt en uppsjö gratisprodukter. Till det kommer att stora mediekoncerner köpt presstödsberättigade mindre tidningar och därmed får del av skattebetalarnas pengar trots egen vinst. Digitaliseringens framväxt av nya medier understryker behovet av ett reformerat, teknikneutralt stödsystem.
Det finns alltså många goda anledningar att förekomma nya EU-granskningar genom att fortsätta den inledda nedtrappningen av presstödet med målet om ett avskaffande och därmed möjlighet att använda 500 miljoner kronor om året till andra mer framtidsinriktade ändamål på kultur- och medieområdet.