Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att pröva riksdagsvotering på distans.
Sverige är ett avlångt och glesbefolkat land. Att ta sig mellan olika delar är ofta förenat med ganska omfattande restider. Det finns en uttalad ambition att hela Sverige ska leva och att alla delar av riket ska uppmärksammas och ges möjligheter att växa av egen kraft.
Huvudstaden är på många sätt ett naturligt centrum för det offentliga Sverige. Det leder även till att andra organ, företag med flera lokaliserar sig i omedelbar närhet. Stockholm kan därför också ses som en viktig värdkommun.
Riksdagen består av svenska folkets valda ombud. Härifrån utgår den offentliga makten. För ledamöter boende i Stockholm eller huvudstadens omedelbara närhet är det förhållandevis enkelt att förena det viktiga uppdraget med närvaro i valkretsen. Det handlar om exempelvis besök, skolpresentationer och väljarkontakter. Mycket finns på en tunnelbane-, buss- eller taxiresas avstånd. Från riksdagshuset är det enkelt att promenera till de centrala delarna av Stockholm. Med fasta tider för utskottsarbete och voteringar går det bra att kombinera valkretsnärvaro med det dagliga riksdagsarbetet.
För ledamöter längre bort från huvudstaden är det svårare att under en dag kombinera både arbete i riksdagshuset med närvaro i valkretsen eller det egna närområdet. Tidsåtgång och bristande kommunikationer försvårar eller förhindrar.
Samtidigt skapar den tekniska utvecklingen nya möjligheter. I vissa länder är det i dag möjligt att delta i de allmänna valen genom att rösta via hemmets dator tack vare fungerande it-lösningar. Åtskilliga svenskar deklarerar, utför sina bankärenden eller beställer sina resor via nätet. Allt för att befrämja effektivitet.
Av den anledningen borde det undersökas huruvida det finns tekniska lösningar som skulle möjliggöra riksdagsomröstningar på distans. Huvudregeln bör självfallet vara den enskilda ledamotens närvaro i kammaren i samband med voteringar men med motiverade undantag och möjligheter för enskilda ledamöter att kunna delta på distans. Det skulle främja ett ökat deltagande i riksdagens voteringar samtidigt som det skulle skapa möjligheter för dem som är valda att företräda svenska folket i valkretsar långt från huvudstaden.