Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om offentlig redovisning av bidrag till politiska partier.
Sedan en lång tid tillbaka har det rått en frivillig överenskommelse om hur bidrag till politiska partier ska redovisas. Enligt denna överenskommelse är det upp till varje parti att avgöra om man offentligt vill redovisa kampanjbidrag eller inte. Systemet har kritiserats under flera år i den offentliga debatten. Inte minst är frågan aktuell ur korruptionssynpunkt: om det är ett tillfredsställande system Sverige har vad gäller bidrag till politiska partier.
Alltfler politiska partier har ändrat sin ståndpunkt och redovisar numera sina bidrag offentligt. En vanlig ordning för de partier som väljer att offentligt redovisa sina bidrag är att gåvor över 20 000 kronor redovisas i partiernas årsredovisningar. Ett parti har dock hårdnackat vägrat att offentligt redovisa sina bidrag med hänvisning till valhemligheten. För de allra flesta är detta en helt obegriplig ståndpunkt som dessutom går emot den av alla partier så omhuldade offentlighetsprincipen.
Politiska partier är till sin associationsform ideella organisationer och enligt svensk lagstiftningstradition har riksdagen som lagstiftare valt att inte särskilt reglera det fria föreningslivet i lag. Självklart gäller svensk lagstiftning som till exempel skattelagstiftning, arbetsrätt med flera även för ideella organisationer, men särskilda lagstiftningar som reglerar föreningslivet har undvikits så långt det varit möjligt. Det vore därför en fördel om de politiska partierna kunde komma till en frivillig överenskommelse om hur bidrag till politiska partier ska redovisas. Men om inte detta är en framkomlig väg återstår inget annat än att via lagstiftning tvinga fram en redovisning för samtliga politiska partier.
Riksdagen ska därför ge regeringen tillkänna att en reform, alternativt en ny lagstiftning, bör komma till skott så att samtliga politiska partier offentligt redovisar sina bidrag.