Motion till riksdagen
2011/12:K326
av Isak From och Katarina Köhler (S)

Fler och mer nyanserade nyhetsrapporteringar i dagspressen


S36048

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av statliga stimulansåtgärder för att åstadkomma bredare ägande i dagstidningsbranschen och på så vis skapa större urval för konsumenterna.

Motivering

En överväldigande majoritet av tidningsläsarna anser att deras morgontidning visar sina politiska åsikter på nyhetsplats. Endast 7 procent anser att tidningarna är opartiska. Läsarna betraktar alltså den opartiska nyhetsjournalistiken som en myt, framgår det av den senaste SOM-rapporten.

Att dagspressen fortfarande är politiskt vinklad på nyhetsplats finns belagt i olika innehållsanalytiskt inriktade undersökningar, även om den grova partipropagandan numera är ganska ovanlig. I andra undersökningar framgår att människor väljer tidningen utifrån sina politiska preferenser, när valfrihet finns.

Men möjligheten att fritt göra partipolitiska tidningsval har dock minskat på senare år. Valfriheten minskade i takt med att många S-tidningar lades ner (A-pressen på 90-talet, Arbetet på 00-talet) och att flertalet kvarvarande S-tidningar såldes till borgerligt orienterade mediehus (Aftonbladet såldes till Skibstedt och de mindre S-tidningarna såldes till sina stora och borgerliga konkurrenter, så är det t ex med Västerbottens Folkblad, Arbetarbladet, Folket, etc.).

På senare tid har även Centerpartiet gjort sig av med sina tidningar.

SOM-institutets undersökning genomfördes hösten 2010 när svenskarna hade genomlevt valrörelsen, nyligen hade deltagit i valet, och hade eftervalsdebatten i färskt minne.

Frågor ställdes till ”regelbundna morgontidningsläsare”, som fick svara på om de ansåg att deras tidning på något sätt brukar visa sina politiska åsikter på nyhetsplats.

Resultatet visar att så mycket som 31 procent av läsarna anser att den egna morgontidningen i hög grad gynnar ett närstående parti (d.v.s. oftast ett borgerligt). Ytterligare 35 procent anser att tidningen visar sina åsikter på nyhetsplats, men i ganska liten grad. Sammanlagt 65 procent anser alltså att morgontidningarna ger uttryck för sin politiska tendens även på nyhetsplats. Endast 7 procent anser att tidningarna är opartiska på nyhetsplats.

De går på tvärs mot hur tidningsfolk och medieforskare brukar resonera.

Det är tydligt att partipressen finns kvar i läsarnas föreställningsvärld. Läsarna anser inte att det görs skillnad på ”views” och ”news”, som tidningsfolket vill göra gällande. Läsarna anser tvärtom att nyheterna är partipolitiskt vinklade; och de skulle knappast instämma i presshistorikernas beskrivningar som går ut på att partipressen är mer eller mindre insomnad.

Vi Socialdemokrater konstaterar att vi tyvärr fått rätt i vad vi tidigare sagt om snedvridningen av den politiska rapporteringen i dagspressen och anser att SOM- rapporten kan ligga till grund för en översyn, för att bredda ägandet i dagspressen och på så vis öka valfriheten och mångfalden för konsumenten.

Allra tydligast blir valfriheten när socialdemokratiska läsare “tvingas” i brist på annat prenumerera på moderata eller folkpartistiska morgontidningar.

Stockholm den 4 oktober 2011

Isak From (S)

Katarina Köhler (S)