Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra en översyn av vallagens regler av valkretsar vid val till kommunfullmäktige.
Vid val till kommunfullmäktige gäller som huvudregel att varje kommun är en valkrets.
Från huvudregeln finns dock ett antal undantag. Om en kommun har fler än 6 000 personer som har rösträtt, får kommunen delas in i två eller flera valkretsar. Om det finns fler än 24 000 som har rösträtt eller om det för kommunen ska utses minst 51 fullmäktigeledamöter ska kommunen delas in i två eller flera valkretsar. En kommun som har färre än 6 000 personer som har rösträtt får delas in i två eller flera valkretsar endast om det finns synnerliga skäl för det.
Vid valet 2010 var 81 kommuner indelade i valkretsar. Av dessa hade 64 två valkretsar och 17 hade fler än två valkretsar. Stockholm hade sex, Göteborg hade fyra och Malmö hade två valkretsar.
Vid kommunvalen gäller samma regel vid fördelningen av mandaten som i de övriga valen, den jämkade uddatalsmetoden. Men vid kommunvalen finns inga utjämningsmandat och inte heller någon småpartispärr.
Kombinationen av flera valkretsar och enbart fasta mandat får ibland märkliga resultat. Det kan medföra att ett parti som har fått ett större antal röster får färre mandat än ett parti som har fått ett mindre antal röster.
Indelningen i valkretsar upplevs av många medborgare som något obegripligt.
Ett sätt att förenkla indelningen i valkretsar skulle kunna vara genom huvudregeln att varje kommun är en enda valkrets utan undantag. De tre största kommunerna skulle kunna beviljas undantag från huvudregeln om det finns särskilda skäl för det. Med anledning av ovanstående föreligger ett behov av att göra en översyn av vallagens regler för valkretsar vid val till kommunfullmäktige. Detta bör ges regeringen till känna.