Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att minska antalet ledamöter i riksdagen.
Riksdagen har 349 valda ledamöter som ska representera sina valkretsar och väljare. Det innebär knappt 4 ledamöter i riksdagen per 100 000 invånare.
Sett i relation till landets folkmängd är Sveriges riksdag mycket stor, inte minst om man jämför med andra länder. I Danmark är det 3,25 ledamöter per 100 000 invånare, i Tyskland endast 0,75 och i USA är det över en halv miljon invånare för varje kongressledamot. Alla dessa länder är väl fungerande demokratier. Det innebär att resonemanget ”ju fler ledamöter, desto bättre demokrati” inte stämmer.
Fokus borde istället ligga på att få en så kompetent och engagerad grupp ledamöter som möjligt. En minskning av antalet ledamöter skulle vara ett led i detta. Med färre riksdagsledamöter per tusen invånare skulle det innebära att invånarna kände till de folkvalda från sin region bättre och på så sätt skulle ansvar lättare kunna utkrävas. Anonymiteten begränsas. Man vet vem av ledamöterna som har det huvudgripande ansvaret för frågan och likaså vet ledamöterna att det är deras ansvar i och med att deras anonymitet minskar. Ökad kunskap och kännedom om ledamöterna och deras politik är gynnsamt för både väljare och folkvalda.
Det är viktigt att belysa både fördelarna och nackdelarna med en minskning av antalet riksdagsledamöter. Kritiska röster menar att det inte går att ha kontakt med väljare i sin egen valkrets om man minskar riksdagen, men med dagens tillgång till internet och den moderna it-utveckling som råder torde inte detta vara ett reellt problem, oberoende av geografiska avstånd. Reduktion av antalet riksdagsledamöter skulle troligen inte minska medborgarnas möjligheter att få kontakt med de folkvalda, utan snarare göra det mer tydligt vem som är företrädare.
Genom att minska antalet ledamöter med 100 skulle landet ha 2,5 ledamöter per 100 000 invånare, och det är varken unikt litet eller mycket. Det finns ingen anledning att inte utsätta riksdagen för granskning och effektivisering. Samtidigt är det svårt att finna någon negativ inverkan på den demokratiska processen eller kvaliteten i besluten. Det är av vitalt intresse att behålla en hög kvalitet på demokratin i Sverige, men den finns inte i ett stort antal riksdagsledamöter. I så fall borde det vara mer naturligt att öka antalet, något som ingen hittills föreslagit.
Det finns stora vinster i att minska antalet ledamöter. Frågan bör ses över av regeringen i lämpligt sammanhang.