Motion till riksdagen
2011/12:K254
av Andreas Carlson och Lars-Axel Nordell (KD)

E-legitimation


KD725

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en väl fungerande e-legitimation.

Motivering

Det offentliga ska vara ett föredöme i användandet av väl fungerande och användarvänliga IT-lösningar. Detta främjar tjänsteutvecklingen och underlättar för medborgare och företag i deras kontakter med den offentliga förvaltningen.

I Sverige har vi ett relativt väl fungerande system för e-legitimationer. Det har dock vissa brister som försvårar vidareutveckling av väl fungerande, säkra och användarvänliga e-tjänster. Dagens modell är ett system som inte öppnar upp för möjliga nya aktörer att komma in på marknaden och därigenom bidra till en mångfald. Vidare bygger dagens modell för e-legitimationer på en upphandling som går ut vid halvårsskiftet 2012 och som inte kan förlängas.

Det är viktigt att vi så snabbt som möjligt får ordning på ett fungerande och rättssäkert system för e-legitimationer i Sverige. Inom Regeringskansliet bereds sedan en tid tillbaka frågan om en ny nationell e-legitimation. Den modell som har föreslagits innebär att det skapas en federation som erbjuder en sammanhållen och förenklad infrastruktur och bidrar till en fortsatt utveckling av e-legitimationer i Sverige på ett antal områden. Inom infrastrukturen för svensk e-legitimation ska alla e-legitimationer som uppfyller uppställda krav kunna användas av medborgare och anställda i organisationer för åtkomst till förvaltningens e-tjänster. Syftet med infrastrukturen är inte att förhindra några idag existerande identitetslösningar utan att skapa förutsättningar, regelverk m.m. för användning av existerande och tillkommande lösningar för identifiering. Vidare ska det finnas tjänster för signering utanför området för den aktuella identitetslösningen. Detta möjliggörs genom ett enhetligt gränssnitt mot infrastrukturen för svensk e-legitimation.

Det aktuella förslaget innebär också att det inrättas ett valfrihetssystem för e-legitimationer. Vi anser att det är viktigt att medborgarna själva får välja vilka de vill ha som utfärdare av sina legitimationer. I sammanhanget är det viktigt att understryka att vi vill skapa ett samhälle som ser människan i första hand, inte systemet.

När man skaffar ett fysiskt ID-kort hos banken, kontrolleras uppgifterna mot folkbokföringen. Utredningen om e-legitimationer föreslår att det ska fungera på liknande sätt med e-legitimationer, vilket är rimligt. Varför ska den digitala världen skilja sig från den fysiska?

Den digitala världen är en avspegling av den fysiska det är inte en annan värld. Samma spelregler ska i så stor utsträckning som möjligt gälla.

Rätt använd kan e-förvaltningen avsevärt minska den administrativa bördan och skapa effektivitetsvinster. E-förvaltning innebär också möjligheter till ökad delaktighet, fördjupad förståelse av de offentliga processerna och i förlängningen fördjupad demokrati. Under det svenska EU-ordförandeskapet 2009 arrangerade dåvarande kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (KD) en ministerkonferens om e-förvaltning. Bland annat konstaterades det då att länder som kommit långt inom e-förvaltning även ligger i topp när det gäller ekonomi och konkurrenskraft. Självfallet får utvecklingen av e-förvaltning på nationell nivå inte leda till nya hinder på den inre marknaden.

Nu är det viktigt att regeringen snarast presenterar en färdig modell för hur e-legitimationer ska fungera i framtiden. Annars riskerar vi att resa onödiga hinder för den svenska förvaltningen i utvecklingen av tjänster som kan underlätta medborgares och företags vardag och på så sätt bidra till att förbättra välfärden och stärka Sveriges konkurrenskraft.

Stockholm den 3 oktober 2011

Andreas Carlson (KD)

Lars-Axel Nordell (KD)