Motion till riksdagen
2011/12:K244
av Johan Pehrson (FP)

Vanvård av djur


FP1207

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i offentlighets- och sekretesslagen införa en sekretessbrytande grund som möjliggör för personal inom hemtjänsten att anmäla vanvård och djurplågeri till den myndighet som har att agera till skydd för djuren.

Motivering

Sedan 2002 har kommunerna dragit ned på det särskilda boendet samtidigt som antalet personer som får hemtjänst ökat. Enligt 1 kap. 1 § andra stycket socialtjänstlagen skall verksamheten bygga på respekt för människornas självbestämmanderätt och integritet. För verksamhet som faller in under socialtjänsten gäller mycket sträng sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Ett utlämnande av en uppgift som röjer att den enskilde är föremål för insatser inom socialtjänsten är som huvudregel förbjudet och kan innebära ett straffrättligt ansvar för den person som lämnar ut en sådan uppgift. Förutom den uppgiftsskyldighet som föreligger till vissa i lagtexten angivna myndigheter finns också ett antal sekretessbrytande grunder. Sekretessbrytande grunder innebär situationer då man trots den stränga sekretessen har möjlighet att lämna ut uppgifter, t.ex. gäller detta då ett allvarligt brott har begåtts eller då ett brott har begåtts mot en underårig person. Vissa möjligheter finns också att lämna uppgifter mellan socialtjänsten och hälso- och sjukvården.

Det är inte ovanligt att personer som erhåller hemtjänst har husdjur som är svårt vanvårdade. Den primära lösningen då sådan problematik uppstår är naturligtvis att stödja brukaren och tillsammans med denna hitta rutiner för att på ett bättre sätt ta hand om djuren. Om denna väg inte är framkomlig uppstår ett behov av att se till att djuren tas om hand. För att anmäla missförhållanden eller vanvård av djur vänder man sig i första hand till länsstyrelsens djurskyddshandläggare. Man kan också vända sig direkt till polisen. Enligt gällande lagstiftning gör sig anmälaren i en sådan situation skyldig till brott mot tystnadsplikten.

Det är av yttersta vikt att sekretessen som gäller för socialtjänsten är sträng och att den personliga integriteten inom detta känsliga område respekteras. Regeringen bör dock överväga att i offentlighets- och sekretesslagen införa en sekretessbrytande grund som möjliggör för personal inom hemtjänsten att anmäla vanvård och djurplågeri till den myndighet som har att agera till skydd för djuren.

Stockholm den 30 september 2011

Johan Pehrson (FP)