Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av svenska tull- och gränskontroller så att dessa står i överensstämmelse med idén om fri rörlighet inom EU och passfrihet i Norden.
Genom beslut om skärpta tull- och passkontroller har Danmark fäst uppmärksamheten på den fria rörligheten, och dess hinder, i Europa. Kampen mot den organiserade kriminaliteten, mot narkotika-, vapen- och människohandel är viktig. Men bakom en del åtgärder kan också dölja sig andra motiv.
Beslutet i Danmark var en konsekvens av budgetsamtal som fördes mellan den dåvarande borgerliga regeringen och några av dess stödpartier. Åtgärderna skulle kanske kunna ha varit förståeliga ifall de varit resultatet av fakta om reella hot.
Reaktionerna från tysk sida har varit mycket tydliga. Krav har ställts på Danmark. Det finns anledning att uppmärksamma också rörelserna mellan Sverige och Danmark. För många i Öresundsområdet är inte resandet mellan Skåne och Själland en färd mellan två länder utan det sker i en och samma region samt inom en allt mer gemensam arbetsmarknad. De flesta finner tanken absurd att det skulle ske något slags myndighetskontroller och att man skulle få visa pass på tågen mellan Uppsala och Stockholm. Den som åker från Ängelholm, Helsingborg eller Malmö till Köpenhamn kan dock i ökad grad löpa risken att stoppas, kontrolleras och utfrågas.
Tanken på fri rörlighet och passlöshet i Norden och vårt närområde bör aldrig ifrågasättas. Istället behövs ett fördjupat och förbättrat samarbete i regionen. I Öresundsområdet precis som i exempelvis Tornedalen handlar det mycket mindre om två länder och mycket mer om en delad verklighet och vardag. Det lokala perspektivet får inte glömmas bort!
Samtidigt är det viktigt att Sverige föregår med gott exempel. I samband med debatten i Danmark hänvisades ibland till andra länder och deras kontroller. Det är mycket viktigt att dessa sker inom ramen för just den fria rörligheten. Då är det inte möjligt med permanenta kontroller eller att passagerare på lokaltågen tvingas visa pass utan anledning.
Vid Öresundsbron sker i dag tullkontroller. Med hjälp av spaning och tips kan brottslingar gripas. Ibland med en mycket utsatt situation för tullarna. Den välorganiserade internationella kriminaliteten bekämpas emellertid inte bäst av tillfälliga kontroller utan internationellt samarbete är långt effektivare. Det handlar om att snabbt kunna byta information och såväl be om som lämna uppgifter till andra länders tullmyndigheter och brottsbekämpande myndigheter.
Kampen mot brottsligheten är viktig, så även tanken på den fria rörligheten i Norden. Efter det som skett i Danmark är det viktigt med en översyn i Sverige så att alla våra rutiner och åtgärder kring gräns- och tullkontroller står i överensstämmelse med det regelverk och den praxis som finns i Europa. Ambitionen bör vara att Sverige både är ett föredöme i det brottsbekämpande arbetet som i viljan att slå vakt om den fria rörligheten.