Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge Tullverket möjlighet att kvarhålla individer när dessa är misstänkta för brott.
När Tullverket upptäcker en situation där grov brottslighet misstänks, till exempel människohandel, finns det i dag inte någon författning som ger tulltjänstemännen rätt att ingripa. En del tulltjänstemän väljer ändå att agera helt frivilligt. Ett vanligt förfarande är då att så kallad envarsingripande används, varvid tulltjänsteman håller kvar de misstänkta och lämnar över dem till Polisen. Detta är dock ingenting som är tvingande enligt författning.
Det finns inga säkra uppgifter på hur många ingripanden som Tullverket har bistått med varje år gällande människosmuggling. Likaså saknas uppgifter om andra brott som Tullverket upptäcker, till exempel utförsel av stöldgods, där det inte finns någon författningsreglerad befogenhet för Tullverket att ingripa. I en artikel i tidningen Fokus framkom det dock att Polisen lokalt i Skåne under 2006/2007 hade 30 ärenden rörande sådana brottstyper. Av dessa kom 27 ärenden från Tullverket.
Vid allvarliga typer av brott som till exempel människosmuggling innebär, skulle en möjlighet att ge Tullverkspersonal kvarhållanderätt utöver envars-ingripandet, ge Tullverket bättre möjlighet att genomföra initiala åtgärder som kan öka effektiviteten och rättssäkerheten för brottsbekämpningen som helhet.