Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att man bör överväga att införa djurpoliser i alla polisdistrikt.
På initiativ och beslut av länspolismästare Carin Götblad startade landets första djurpoliser sin verksamhet i Stockholm våren 2011. Norrbottens och Kalmar län har följt efter mot ett samhälle som tar brott mot djur på största allvar. Det är en klar markering att brott mot djur är angelägna, ska lyftas, handläggas snabbt och effektivt av personer som är insatta i den ofta komplicerade lagstiftningen. Det visar också på att djur som far illa har en hög prioritet. Att samla kunskap, kompetens och erfarenheter kring djur och de brott som de utsätts för, under ett ”tak” skulle gagna de drabbade djuren. Samarbetet med andra myndigheter som länsstyrelser, sociala myndigheter, veterinärer etc. struktureras och organiseras på ett bättre sätt med en samordning av poliser som ansvarar för brott mot djur. Med detta initiativ har djurpoliserna hela ärendet från början till slut.
Djurpoliser i landet är inte bara till nytta för djuren. Det finns forskning som visar på ett samband mellan våld mot djur och annat våld i samhället. En studie visar att i tre av fyra fall av våld i hemmet har våldet även drabbat djuren i familjen. Det finns också amerikanska studier som visar samband mellan djurplågeri och grövre våldsbrott.
Enligt polisen ökar antalet anmälningar om brott mot djur. Med en satsning på specialutbildade djurpoliser kan polisen utreda och lösa fler djurskyddsbrott som djurplågeri, brott mot djurskyddslagen, olämpliga djurägare och djur som blir hemlösa. Samtidigt kan de utbilda andra aktörer i samhället, eftersom djurskyddslagstiftning och djurskyddskontroller ska vara förebyggande. Det finns därför många positiva skäl att lägga resurser på att införa djurpoliser i alla polisdistrikt.