Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att låta de olika idrottsförbunden stå för en större del av kostnaden för polisiära ordningsinsatser vid idrottsevenemang.
Flertalet svenska kommuner i glesbygd saknar på grund av bristande resurser polisiär närvaro dygnet runt. Poliser i yttre tjänst kan komma att täcka stora områden, vilket innebär att det tar lång tid att ta sig till en brottsplats. Det saknas lokalt förankrade poliser som känner till lokalbefolkning, tidigare brottslingar samt situationen i allmänhet på den aktuella orten dit utryckning sker. Konsekvenserna är att de polisiära insatserna sker i form av brandkårsutryckning för att snabbt lösa en uppkommen situation. Det finns ingen möjlighet för ambulerande polis att arbeta förebyggande och långsiktigt för att öka tryggheten på orten och förhindra att brott inträffar.
I landets storstadskommuner som exempelvis Stockholm och Göteborg tas ansenliga polisresurser i anspråk vid stora idrottsevenemang, vilket innebär mycket höga kostnader. Idag finns lagstiftning som tvingar idrottsförbund att vara med och betala en del av den kostnad som uppstår i och med behovet av insatser vid exempelvis fotbollsmatcher. Detta är mycket välkommet, men dessvärre inte tillräckligt. Klubbarna betalar idag en liten del av insatsen, om ens någon. Ytterligare problem uppstår när endast insatsen inom det inhägnade arenaområdet innefattas av betalningsskyldigheten. Vissa idrottsevenemang är i hög grad även sammankopplade med upplopp och gatuvåld, något som polisen tvingas lägga mycket av sina resurser på att hantera. Det är därför rimligt att även inkludera områden till idrottsarenornas direkta närhet.
De gånger som lagen om ersättning vid polisiära insatser har tillämpats, har den tillämpats högst godtyckligt. Lagstiftningen bör ses över så att det lämnas mindre tolkningsutrymme.
Bara i Stockholms län går mellan 10 och 15 miljoner av polisens totala budget på 4 miljarder kronor till arbete vid fotbollsmatcher. Polisinsatserna kostar mellan 300 000 och 800 000 kr per match. Under 2010 spelades totalt 240 matcher i Allsvenskan, varav 40 spelades i Stockholm. I detta är dock endast inräknat Allsvenskan, Stockholm har även stora lag i Superettan. Av de enorma resurser som går åt betalar inte klubbarna ens hälften.
Genom att debitera respektive idrottsförbund för en större del av polisiära ordningshållningsinsatser vid idrottsevenemang kan polisens resurser fördelas mer rättvist över hela landet. Fler kommuner i glesbygd kan få ökat polisiärt inslag i stället för att polisens resurser koncentreras till landets storstäder. Förbunden själva ansvarar för hur respektive klubb ska bidra till ordningshållningskostnaderna. Att lägga ett större kostnadsansvar på förbund och klubbar för ordningshållningsinsatser skapar även incitament till förbund och klubbar att bidra till en lösning på supporter- och läktarvåldet.