Motion till riksdagen
2011/12:Ju321
av Désirée Pethrus (KD)

Bekämpande av människohandeln


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att prioritera bekämpningen av människohandel.

Motivering

Enligt FN uppskattas fyra miljoner människor, mest kvinnor och barn, falla offer för människohandel i världen varje år och en majoritet av dem utnyttjas för sexuella ändamål. I Europa handlar det om en halv miljon människor som av människohandlare omvandlas till en handelsvara i den gränsöverskridande organiserade brottsligheten. I Sverige har Rikskriminalpolisen uppskattat att 400–600 kvinnor utsätts för människohandel för sexuella ändamål. Majoriteten av kvinnorna som förs till Sverige kommer från Baltikum, Ryssland och Östeuropa och de flesta hamnar i Stockholm, Göteborg eller Malmö. I en FN-rapport uppskattade man för några år sedan att den globala handeln med människor omsätter omkring 45 miljarder kronor.

De kvinnor som hamnar i händerna på människohandlare blir lurade, sålda, misshandlade, hotade eller på annat sätt försatta i situationer de inte kan ta sig ur. Många blir tvingade att jobba inom sexindustrin, som prostituerade eller inom porrbranschen, samt att utföra andra typer av tjänster under ständiga hot, rädsla och utpressning. Ofta transporteras kvinnorna från en plats till en annan och hålls bara ett par veckor på samma ställe. Kvinnorna isoleras ofta i lägenheter vilka fungerar som bordeller dit kunderna kommer. Ibland förs de också till kunderna i deras hem, till hotell eller till andra platser där själva sexköpen äger rum. Till skillnad från droger och vapen kan kvinnor och barn säljas om och om igen som en ständig ”färskvara” till högt betalande kunder.

I Sverige har människohandel varit ett uppmärksammat problem sedan slutet av 1990-talet. Vi har idag en unik lagstiftning där sexköp klassas som ett brott och kan leda till böter eller fängelse upp till sex månader. År 2002 infördes en lag som förbjuder handel med människor för sexuella ändamål. Två år senare utvidgades lagen till att gälla alla typer av människohandel. Brottet kan ge upp till tio års fängelse. De kvinnor som utsatts för människohandel kan få tillfälligt uppehållstillstånd under tiden förundersökning och rättegång mot deras förövare pågår, men därefter måste de som regel återvända till sina hemländer.

Trots att vi i snart tio år haft en lagstiftning i Sverige som förbjuder människohandel för sexuella ändamål är det endast ett fåtal personer som har dömts för detta brott. Det är därför angeläget att de rättsvårdande myndigheterna får tillräckliga resurser för att mer effektivt kunna bekämpa människohandel. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 27 september 2011

Désirée Pethrus (KD)