Motion till riksdagen
2011/12:Ju301
av Andreas Norlén (M)

Åtgärder mot identitetskapning


M803

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om straffrättsliga åtgärder mot identitetskapningar.

Motivering

I takt med att allt mer kommunikation sker via internet ökar behovet av lagstiftning till skydd för dem som kommunicerar via nätet. Olika former av dataintrång, bedrägerier vid näthandel m.m. kostar stora belopp varje år, men den här motionen handlar om ett annat problem, som inte främst är av ekonomisk natur: identitetskapningar.

Det har på senare tid uppmärksammats ett antal fall, där personer fått sina identiteter kapade på internet, t.ex. på det sättet att någon registrerat ett konto på sociala medier som Facebook eller Twitter i en annan persons namn och med användande av bilder på den andra personen. Detta kan få mycket obehagliga konsekvenser för den drabbade personen, t.ex. om gärningsmannen framför extrema åsikter i den drabbade personens namn. I september 2011 uppmärksammade TV4 Nyheterna en ung kvinna från Linköping som råkat ut för detta och i samband med arbetet med inslaget råkade även TV4:s reporter ut för identitetskapning på Twitter.

Det framstår som oklart i vilken utsträckning förfaranden av detta slag är straffbara. Det kan normalt inte vara fråga om brott som föregivande av allmän ställning eller osant intygande, även om de specifika rekvisiten för dessa brott någon enstaka gång skulle kunna vara uppfyllda. Att genom en kapad identitet sprida påståenden om att en annan person hyser extrema åsikter eller åsikter som på annat sätt riskerar att leda till att personen utsätts för andras missaktning kan rimligen i en del fall utgöra straffbart förtal, men tröskeln för att nå upp till gränsen för det straffbara området är sannolikt ganska hög.

Det har hittills inte varit generellt straffbart att utge sig för att vara en annan person. I en tid när allt mer av kontakter människor emellan sker på elektronisk väg och inte genom fysiska möten eller telefonsamtal bör man överväga om den rådande ordningen ger tillräckligt starkt skydd för vars och ens personliga integritet. Att kapa någons identitet på internet kan åsamka offret obehag i en omfattning som inte alls var möjlig i den förelektroniska värld, då man möjligen kunde gå runt på stan och påstå sig vara någon annan. Åtgärder vidtagna i offrets namn kan via internet få en mycket stor spridning.

Regeringen bör mot bakgrund av det sagda överväga att se över om inte respekten för enskildas integritet kräver straffrättsliga och andra åtgärder mot identitetskapningar på internet.

Stockholm den 29 september 2011

Andreas Norlén (M)