Motion till riksdagen
2011/12:Ju293
av Jessika Vilhelmsson (M)

Unga brottsoffer


M0675

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör överväga att se över möjligheten att uppmuntra socialtjänsten att finnas närvarande på polisstationer för att stödja unga brottsoffer.

Motivering

Att utsättas för brott är kränkande och kan komma att påverka människors fortsatta liv på olika sätt. Ungdomar är en stor grupp i samhället som ofta utsätts för brott, exempelvis hot, trakasserier och misshandel. En undersökning från Socialstyrelsen visar att unga brottsoffer löper risk att även de utsätter andra för brott.

Unga personer som utsatts för brott är ofta rädda för att vittna om händelsen. Vid ungdomsbrott är det vanligt förekommande att både offer och gärningsman är unga personer. Brottsförebyggande rådet visar i en rapport (GP 080610) att det vid ungdomsbrott är vanligt att offret och gärningsmannen känner varandra, exempelvis är de skolkamrater eller bor i samma område. Brist på information kring rättsprocessen är också en vanligt förekommande anledning till varför unga inte vågar vittna. Kunskapen kring hur en rättegång går till är bristfällig hos många personer. Ökad information kring hur processen går till i rättssalen är väldigt viktig för både den enskilda personen och förtroendet för vårt svenska rättssystem.

Socialtjänstens kontor kan upplevas som obehagligt för unga brottsoffer då denne antar att även gärningsmannen med föräldrar besöker samma kontor. Det är även en vanlig uppfattning att socialtjänsten enbart är till för personer med missbruksproblem eller som står på andra sidan av lagen och som brottsoffer vill man inte bli förknippad med dessa grupper.

På flera ställen runt om i landet har så kallade stödcentrum för unga brottsoffer inrättats för att få bukt på problemet. Centret erbjuder professionell hjälp till brottsoffret för att bearbeta händelsen och undvika eventuella hämndbegär som kan vara en vanligt förekommande reaktion hos någon som utsatts för brott. Centret hjälper även till med kontakt med polis, åklagare, försäkringsbolag, erbjuder information om juridiska rättigheter och kan om så önskas erbjuda en stödperson inför och under rättegången. Närheten och tillgängligheten för den unge gör att steget blir kortare för att våga anmäla och vittna.

Stödcentrum för unga brottsoffer finns på flera platser i landet, men långt ifrån alla ungdomar kan få denna hjälp. Alla unga brottsoffer måste få sina behov och rättigheter tillgodosedda oavsett var i landet de bor, vilket kräver ett förstärkt samarbete mellan socialtjänst och polis. Hjälpen som ett stödcentrum erbjuder hjälper brottsoffret till bearbetning och minskar riskerna att offret blir morgondagens gärningsman.

Det finns idag mycket kunskap som visar på bristerna i hur barn bemöts i samhället och att det finns ett stort behov av att öka samverkan mellan myndigheter som möter barnen och en rättsprocess som sätter barnen i centrum. Arbetet med regionala stödcentrum måste ske lokalt, men regering och riksdag bör se över hur de kan stimulera till att fler stödcentrum för unga brottsoffer inrättas.

Stockholm den 4 oktober 2011

Jessika Vilhelmsson (M)