Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förbättrade rutiner i polisanmälan när barn bevittnat våld i hemmet.
I den nationella handlingsplanen för att bekämpa mäns våld mot kvinnor 2007/08:39 framgår klart och tydligt att alla människor har rätt att leva i trygghet och säkerhet.
År 2010 redovisades en utvärdering av denna handlingsplan. Polismyndigheten i Dalarnas län fick till uppgift att utvärdera hur de själva och Polismyndigheten i Kronobergs län hanterar barn som lever med och bevittnar våld i hemmet. Slutsatsen visar att det finns stora brister i hur barn som bevittnar våld uppmärksammas, hur omständigheterna dokumenteras samt hur anmälan till socialtjänsten görs enligt socialtjänstlagen.
I endast 50 procent av fallen där det finns barn uppmärksammar polisen detta. Det finns även brister i åtgärderna. Socialtjänsten får kännedom om att barn far illa i endast 45 procent av fallen där polisen vet att barnet bevittnat våld i hemmet.
Detta är naturligtvis helt oacceptabelt.
Barn drabbas särskilt hårt av mäns våld mot kvinnor i hemmet. Enligt Rädda Barnen finns mellan 100 000 och 190 000 flickor och pojkar i Sverige som lever med våld i hemmet.
Ett barn som bevittnat våld, bör enligt socialtjänstens allmänna råd få hjälp av socialtjänsten. Socialtjänsten bör bland annat utreda vilket behov barnet har av stöd både akut och på lång sikt. Det bör också utredas om barnet självt blivit utsatt för våld.
Som ovan nämnts finns stora brister i polisens hantering, och detta innebär att väldigt många barn inte får den hjälp som de har rätt till eftersom polisen missar i 55 % av fallen att anmäla till socialtjänsten. Detta kan också leda till att barnet självt blir misshandlat då våldet ofta ökar med tiden.
Därför bör rutinerna i polisanmälan förbättras. Idag finns rutiner, t.ex. när det gäller hatbrott, som även kan användas här. När vissa brottskoder skrivs i en polisanmälan, kommer en ruta upp som frågar om det är ett hatbrott eller inte. Det går inte att komma vidare i anmälan innan man fyllt i rutan. Därför kan polisanmälan inte avslutas och detta säkerställer bra rutiner.
En liknade rutin bör införas när det gäller barn som bevittnat våld. Detta säkerställer att barnet uppmärksammas och att en anmälan skall skickas till socialtjänsten.