Motion till riksdagen
2011/12:Ju258
av Boriana Åberg och Saila Quicklund (M)

Tryggheten för vittnen


M0126

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn för att öka tryggheten för vittnen.

Motivering

Vårt moderna rättssamhälle bygger på två grundläggande principer. Riksdagen stiftar lagar via demokratiskt valda ombud, dvs riksdagsledamöterna, och staten upprätthåller lag och ordning genom brottsbekämpning, rättsskipning och kriminalvård.

På senare tid har emellertid rättsklimatet blivit hårdare och råare. Rättssamhällets funktionärer, som poliser, åklagare och domare, har utsatts för hot och överfall inte sällan utförda av kamrater till misstänkta gärningsmän som har kopplingar till den grova organiserade brottsligheten. Sådana hot har nu även kommit att omfatta privatpersoner som brottsoffer och vittnen.

En sådan utveckling är lika ohållbar som oacceptabel för ett demokratiskt rättssamhälle. Vår gemensamma välfärd, trygghet och rättssäkerhet hotas och urholkas om rättsstatens funktionärer och vittnen hotas eller överfalls och därför inte kan, vågar eller vill delta i rättegångar med resultatet att misstänkta gärningsmän går fria. Det finns dock några enkla och effektiva steg som samhället kan ta för att stävja denna utveckling och kväva den i sin linda. Dessa steg bör ingå i en översyn i syfte att öka tryggheten för vittnen.

Inför möjlighet för vittnen och gärningsmän att sitta åtskiljda i olika rum under rättegångar. På så sätt slipper vittnena utsättas för den stress och press som den fysiska närvaron av en misstänkt gärningsman samt dennes kamrater och anhöriga kan utgöra.

  1. Inför videokonferens i realtid som alternativ till fysisk närvaro i rätten. Genom att genomföra förhör av vittnen och/eller misstänkta gärningsmän via videolänk i realtid uppnås samma positiva effekter som nämnts ovan.

  2. Inför separata entréer, utgångar och samlingsrum för vittnen respektive misstänkta gärningsmän. Då minimeras möjligheterna till fysiskt möte, vilket ger samma positiva effekter som nämnts ovan.

Sammantaget torde införandet av dessa enkla steg utgöra en väsentlig förbättring för rättstatens funktioner och göra det lättare för vittnen att bidra med sitt rättspatos i samband med rättegångar. Dessutom innebär de en kraftig förstärkning av rättssäkerheten och bättre möjligheter för rättsstaten att bedriva brottsbekämpning, rättsskipning och kriminalvård.

Stockholm den 21 september 2011

Boriana Åberg (M)

Saila Quicklund (M)