Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att hatbrott måste återrapporteras av samtliga polismyndigheter.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att hatbrott ska hanteras på ett likvärdigt sätt i samtliga polismyndigheter.
Återrapportering av hatbrott har inte skett från polismyndigheterna sedan 2008, något som gör att det idag finns en osäkerhet om denna typ av brottslighet har ökat eller inte. Brå uppger att de homofobiska brotten har minskat med 25 procent utom i Stockholmsområdet. Brå drar slutsatsen att det har sin grund i att Stockholmspolisen är den enda polismyndigheten med en specifik hatbrottsgrupp.
Det finns goda skäl att tro att antalet hatbrott inte har minskat, utan att situationen i Stockholm är representativ för hela landet. Att det finns en hatbrottsgrupp gör att anmälningar av denna typ av brottslighet blir kanaliserade och får fokus och blir synliga på ett annat sätt. Man kan jämföra med den relativt kraftiga ökningen av anmälningar om våldtäkt i landet, som tros ha sin grund inte främst i en ökad benägenhet till brott av det slaget, utan i att polisen ansträngt sig att ge en god behandling och ett gott bemötande till dem som gör en anmälan om våldtäkt.
Även övriga polismyndigheter förutom Stockholm borde inrätta specifika hatbrottsgrupper. Den grupp som nu finns i Stockholm har fått både telefonsamtal och mejl från personer som varit utsatta för hatbrott i övriga delar av landet, men som inte har fått den hjälp de förväntat sig. Ett led i etablerandet av hatbrottsgrupper måste rimligen vara en kunskapshöjning om hatbrott, inte bara hos dem som skall arbeta i hatbrottsgrupper utan generellt bland polisens personal.