Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten för polisen att få rekrytera externa experter och använda en del av sin utbildningsbudget till att sedan utbilda dem till poliser.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att ändra intagningsreglerna för polisutbildningen.
När samhället utvecklas måste viktiga samhällsfunktioner följa med. Att stävja brott är av högsta prioritet och polisen arbetar med utveckla sina arbetsmetoder för att hänga med i utvecklingen vilket är bra och högst angeläget. Men dessvärre följer inte personal- och utbildningsarbetet med i denna utveckling.
Även om polisen idag har möjlighet att internutbilda sina existerande poliser till olika specialkompetenser, ofta till höga utbildningskostnader, kan polisen däremot inte utbilda externa experter till att bli poliser, utan de måste i så fall först genomgå polisutbildningen.
I framtiden kommer vi att behöva fler och fler specialkompetenser för att klara av polisarbetet på ett tillfredsställande sätt. Det handlar om t ex trafikpoliser, yrkesförarkontrollpoliser, it-poliser, narkotikapoliser m.m. Men för redan utbildade poliser är utbildningskostnaderna ofta höga i dessa fall. Detta samtidigt som externa experter sitter med stora kunskaper som kan hjälpa polisen, och i längden också samhället, att stävja brottsligheten.
Polisen borde därför få möjlighet att rekrytera utbildade människor med specialkompetens och istället använda en del av sin utbildningsbudget till att utbilda dessa till poliser. Det bör därför göras en översyn av möjligheten för polisen att få rekrytera externa experter och använda en del av sin utbildningsbudget till att sedan utbilda dessa människor till poliser.