Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kameraövervakning i brottsförebyggande syfte.
Trygghet är viktigt för våra medborgare och därför uppskattas satsningen på fler poliser. Fler synliga poliser ute i samhället har en positiv effekt men också en brottsförebyggande effekt. Därför är det positivt att alliansregeringen satsat på att kraftigt utöka antalet poliser i Sverige. Helt klart är också att det förekommer mycket små brott, skadegörelser, och i många kommuner är glaskross och inte minst klotter ett stort bekymmer. Det kostar väldigt mycket pengar, resurser som istället skulle kunna satsas på skolan eller äldreomsorgen.
Kommuner kan idag via landets länsstyrelser få tillstånd att sätta upp kameror inne på skolor, men allra vanligast är att de monteras utanför för att förhindra inbrott, glaskross och annan skadegörelse. I andra sammanhang, det kan gälla större kommuner med stora stadsdelar, finns det ibland behov av att ansöka om kameraövervakning på allmän plats, exempelvis ett torg. Myndigheten Datainspektionen granskar om det föreligger ett behov och bedömer också ansökningarna utifrån integritetsaspekter. Tyvärr har Datainspektionen i många fall avslagit ansökningar om kameraövervakning, oavsett om det gäller dagtid eller nattetid, trots att det finns underlag som visar på systematisk skadegörelse under en lång tid. Att då hänvisa till integritetsskäl tycker jag inte är tillfredsställande.
Stadsdelar som utsätts för upprepade fall av inbrott, skadegörelser, företag som får sina glasrutor krossade, måste kunna få stöd att förebygga brott. Vi kan också med bl.a. kameraövervakning bidra till en ökad känsla av trygghet samt att det blir lättare att ställa personer till svars om de begår brott som tas upp genom övervakningen. Regelverket är idag för byråkratiskt och det måste bli lättare att få tillstånd att övervaka allmänna platser eller på skolor om det är uppenbart att det finns problem och där det anses vara motiverat med kameraövervakning. Man skulle också kunna låta länsstyrelsen eller Datainspektionen göra återkommande granskningar om man bedömer att behovet av en kamera efter en tid inte behövs. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.