Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om krav på energieffektivisering i samband med upphandling samt om rådgivning i fråga om it för både det som benämns hårdvara och det som benämns mjukvara.
I dag lever vi på ett sätt där möten med våra vänner, våra affärskontakter och vårt informationsutbyte till allt större del sker genom datatrafik såsom bland annat internet. Det är mycket som är positivt med den här utvecklingen och det blir allt svårare att tänka sig att vi inte skulle kunna använda oss av den här tekniken. Men utvecklingen av internet och datatrafik påverkar utvecklingen och även hur vi använder energi. Även om det finns fantastiska möjligheter finns det också, som så ofta, negativa effekter. I den här motionen tar jag upp vissa problem med den alltmer ökande energiförbrukningen i samband med it och datatrafik.
Utvecklingen inom it-området går fort. Datatrafiken ersätter och kan komma att ersätta mer av onödiga transporter. Utvecklingen i den riktningen är positiv. Men det dyker även upp alarmerande information och rapporter om hur mycket energi dagens datatrafik konsumerar, och det uppstår problem med miljöfarliga komponenter samt ökat elektronikskrot, med det ständiga teknikutbytet. Ofta byts hårdvaran ut när det egentligen är mjukvaran som bidrar med det nya.
Ur miljösynpunkt har mjukvaran inte fått samma uppmärksamhet som hårdvaran, men genom innovativ programvara är det även möjligt att här minska energiåtgången.
Även om det redan i dag är så att mycket av elektronisk utrustning görs allt mer energieffektiv, och att en del av miljöfarliga komponenter tas bort, verkar inte den här utvecklingen ske parallellt med själva teknikens framsteg.
Den offentliga sektorn handlar varje år upp varor och tjänster för omkring 500 miljarder kronor. En del av detta är teknikupphandling. Genom den offentliga upphandlingen finns stora möjligheter att påverka teknikutvecklingen.
Enligt uppgifter står it-användningen för 20 till 30 procent av elanvändningen i svenska kontorsbyggnader. I dag används energikrav vid inköp för it- och kontorsutrustning, bland annat något som heter Energy Star-märkningen.
Trots detta finns det sannolikt mer att göra för att minska energiåtgången, då det ändock är så att it-produkter och datatrafiken dessutom ständigt ökar.
Det bör i dag vara en självklarhet att använda sig av Miljöstyrningsrådets upphandlingskriterier vid inköp av it-utrustning inom offentlig verksamhet. Men det bör också aktivt ske en utveckling som bidrar till att hela samhället ser vikten av att endast använda den ur energi-, miljö- och klimatsynpunkt bästa teknikutrustningen.
Rådgivning runt it-påverkan bör också vara en självklar del av energirådgivningen inom Sveriges kommuner.