Motion till riksdagen
2011/12:Fi3
av Johnny Skalin och David Lång (SD)

med anledning av prop. 2011/12:40 Ändrad tillsyn över kreditvärderingsinstitut


SD232

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår regeringens proposition 2011/12:40 Ändrad tillsyn över kreditvärderingsinstitut.

Motivering

Idag är Finansinspektionen (FI) övergripande behörig myndighet för tillsynen över de finansiella marknaderna i Sverige. Regeringen avser nu att bryta denna praxis och förflytta delar av den kompetens och de befogenheter som idag ligger under FI till motsvarande myndighet på federal EU-nivå, och istället låta Esma (European Securities and Markets Authority) överta verksamheten.

Den befogenhet som berörs avser tillsynen över kreditvärderingsinstitut. Propositionen föreslår vidsträckta befogenheter för den federala – och därmed utom svensk kontroll och ansvarsutkrävande – myndigheten Esma.

Bland annat föreslås den kunna göra ”fysiska” platsundersökningar, helt utan förhandsanmälan, och den föreslås även kunna förelägga viten för såväl fysiska som juridiska personer för att förmå dem att underkasta sig en utredning eller en undersökning. Tillika ska den även kunna delegera uppgifter till Finansinspektionen och begära olika konkreta åtgärder, exempelvis att utreda en särskild uppgift eller genomföra en platsundersökning.

Av lagen (2010:1010) om kreditvärderingsinstitut framgår att ”Finansinspektionen är behörig myndighet enligt förordningen om kreditvärderingsinstitut”. Men enligt proposition 2011/12:40 medför ändringsförordningen (EU) nr 513/2011, som ligger till grund för propositionen, att ”de nationella behöriga myndigheternas befogenheter och uppgifter som rör tillsyn över kreditvärderingsinstitut [upphör]. Därav följer också att de bestämmelser i lagen om kreditvärderingsinstitut som t.ex. reglerar Finansinspektionens befogenheter och möjligheter att ingripa blir obsoleta och bör upphävas”.

Sverigedemokraternas uppfattning är att vissa standardiseringar av regelverk som syftar till att underlätta handeln på den inre marknaden i vissa fall mycket väl kan vara av godo. Men i detta specifika fall rör det sig inte enkom om en standardisering av regelverk och förordningar, utan om en regelrätt maktförskjutning från en svensk myndighet under regeringens kontroll till motsvarande myndighet på EU-nivå – bortom regeringens kontroll.

Den typen av maktförskjutning vänder vi oss emot huvudsakligen av principiella skäl, då vi ser ett egenvärde i att makten och kontrollen över det offentliga Sverige ligger under regeringen och riksdagen samt – inte minst – ytterst under det svenska folket.

Med anledning av vad som ovan anförts menar vi att Finansinspektionen inte ska fråntas några befogenheter vad avser det berörda området och att propositionen således ska avslås i sin helhet.

Stockholm den 28 november 2011

Johnny Skalin (SD)

David Lång (SD)