Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att se över lagen om offentlig upphandling i syfte att förenkla och förtydliga regelverket.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökad kunskapsspridning vad gäller lagen om offentlig upphandling.
I Sverige upphandlas det för drygt 10 miljarder kronor årligen. Det är stora summor och om de används rätt kan de vara pådrivande för ny teknik och företagsutveckling. Tyvärr råder det numera en stor rättsosäkerhet inom ramen för LOU och många upphandlingar överklagas.
Diskussionen om våra livsmedel i skolor och inom andra offentliga verksamheter är ständigt pågående och här kan den offentliga upphandlingen spela en stor roll genom att möjliggöra för landets kommuner att kunna ställa rättmätigt höga krav på produktionen av de livsmedel som upphandlas offentligt.
Expertorgan som Miljöstyrningsrådet säger att det går att ställa högre krav på offentlig upphandling och se till att annat än bara lägsta pris kommer ifråga för upphandlingen.
Samtidigt ger sammanfattningen från Konkurrensverkets rapport ”Krav på djurskydd vid offentlig upphandling – rättspraxis och slutsatser” inga tydliga besked utan slutsatsen är att kommuner och landsting i sina upphandlingar i stort sett endast kan kräva att EU:s miniminivå uppnås.
Tolkningen av Konkurrensverkets slutsats innebär att svenska offentliga upphandlare inte har någon möjlighet att uppfylla sina medborgares önskemål om att animaliska livsmedel ska komma från djur som har haft ett drägligt liv. Det behöver ju inte vara så att djuren fötts upp i Sverige, utan de kan också komma från djurvälfärdskoncept i andra länder. De verkar helt ha missat sambandet mellan djurskydd, djurhälsa och antibiotikaresistens, d v s hållbar produktion.
Sverige har en av världens hårdaste lagstiftningar för djuromsorg. De hårda reglerna och vidhängande kontroller har ett brett stöd bland konsumenter och producenter. Vi vill alla att djuren ska ha det bra. Ett sätt att driva utvecklingen framåt kan vara att ge svenska kommuner och landsting chansen att bestämma över de livsmedel som serveras till våra skolbarn och äldre inom vård och omsorg. Kommunernas upphandlare ska kunna kräva att den mat de köper produceras enligt högt ställda djurskydds- och miljökrav, som ligger i nivå med den svenska lagstiftningen. De ska kunna vara säkra på att livsmedlen kontrolleras för såväl salmonella som antibiotika.
Dagens rättsosäkerhet visar på behovet av tydligare regler och ökad kunskap bland upphandlingsansvariga. Det visar också att det behövs en tydlig politisk vilja att förbättra för såväl medborgare som producenter. Det visar också att det behövs en noggrann översyn av dagens regelverk för att tydliggöra LOU:s möjligheter och begränsningar. I den översynen bör man även se över möjligheten att ge Miljöstyrningsrådet i uppdrag att utbilda och sprida kunskap om regelverket och ge råd samt stöd till upphandlande myndigheter, allt för att få lagen om offentlig upphandling att fungera som det verktyg det är tänkt som.