Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en säkerhetsventil i lagen om offentlig upphandling.
Lagen om offentlig upphandling reglerar förfarandet när offentliga aktörer handlar varor och tjänster på marknaden. Lagens syfte är att förhindra konkurrenssnedvridning och att upphandlingar genomförs godtyckligt, och det är naturligtvis bra. I det stora hela borgar det för en god hushållning med offentliga medel samt försvårar korruption.
Men lagens tillämpning har också negativa verkningar genom att stora projekt försenas och fördyras därför att lagens överklaganderegler utnyttjas regelmässigt. Det är i sig ett problem som måste lösas. I Tyskland har man t.ex. förfarandet att en tänkt anbudsgivare måste reagera i domstol innan anbudstidens utgång om han anser att det finns brister i upphandlingsunderlaget. Med den metoden kan man sålla ut och behandla förfrågningsunderlagen innan upphandlingen är genomförd och vinner på så sätt en hel del tid och arbete.
Allvarligast är dock de exempel vi sett på senare tid där upphandlingar som är relaterade till människors hälsa och säkerhet förhindras av ett aktivt utnyttjande av överklagandemöjligheterna. Det mest upprörande är naturligtvis det faktum att upphandlingen av vaccin mot livmoderhalscancer fördröjts flera år och flera åldersklasser unga kvinnor inte får det skydd de ska ha. Ett annat exempel är upphandlingen av skyddsvästar till vår personal i internationella missioner. Det är även om det finns brister i upphandlingsunderlagen helt orimligt att sådana åtgärder fördröjs så som skett.
Vi menar att en upphandlande myndighet hos en domstol skulle ha möjlighet att få rätt att åsidosätta överklagandeproceduren om man kan visa att upphandlingen är viktig för människors hälsa och säkerhet och att tidsutdräkten riskerar att medföra mänskligt lidande. En sådan säkerhetsventil skulle inte på något sätt äventyra LOU:s verkan och syfte – endast ge en möjlighet att låta sunt förnuft gå före överklaganderätten in absurdum.