Motion till riksdagen
2011/12:Fi223
av Anna SteeleKarlström (FP)

Gemensam databas för offentlig upphandling


FP1180

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten till en landsomfattande databas med länkar till samtliga offentliga upphandlingar i Sverige, oavsett hur eller var de ursprungligen publiceras.

Motivering

Idag är det upp till varje huvudman (kommun, landsting, region, statligt verk) att publicera offertförfrågningar upp till viss kostnadsnivå. Över en viss gräns är det obligatoriskt att också publicera upphandlingen i en EU-gemensam databas.

För stora företag är det resurskrävande, men inte omöjligt, att följa samtliga offentliga upphandlingar i Sverige. För små och medelstora företag däremot är det inte sällan alltför resurskrävande att följa samtliga huvudmäns upphandlingar, eftersom var och en inte sällan har en egen hemsida där upphandlingsförfrågningarna publiceras.

Flera privata alternativ finns på den här marknaden. Antingen genom att tillhandahålla lösningar som gör det möjligt för en huvudman att publicera upphandlingarna på den egna hemsidan, alternativt att vara en del av flera huvudmäns publicerade upphandlingar i en större så kallad portal. Syftet med denna motion är att inte undergräva dessa existerande företags möjlighet att fortsätta bedriva sin verksamhet; istället är syftet att öka möjligheten för små och medelstora företag att vara med och konkurrera om många fler upphandlingar än vad som är fallet idag. Det skulle med största sannolikhet gynna både priset och kvaliteten på de offentliga upphandlingarna i Sverige.

Ett sätt att öka konkurrensen är att göra det kostnadseffektivt för samtliga företag, oavsett storlek, att bevaka samtliga offentliga upphandlingar i Sverige. Det kan göras genom att ålägga samtliga offentliga huvudmän att exportera information om sina upphandlingar i en landgemensam databas. Den mängd information som behöver delas behöver inte alls vara omfattande. Exempelvis kan delas rubrik, datum då offertförfrågan skall lämnas in, samt en länk till den egna huvudmannens ”website”. På så sätt kan allmänheten få del av det bästa anbudet, och små och medelstora företag kan få möjlighet att lägga anbud på alla upphandlingar i Sverige på ett kostnadseffektivt vis. Databasen kan lämpligen hanteras av Kammarkollegiet eller Statskontoret.

Stockholm den 28 september 2011

Anna SteeleKarlström (FP)