Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om småföretagens deltagande i offentlig upphandling.
Lagen om offentlig upphandling är ett viktigt och bra instrument för staten och andra offentliga aktörer att genomföra större inköp av varor och tjänster. Den offentliga upphandlingen medför att den offentliga aktören kan effektivisera administrationen kring upphandlingen. Dessutom är en stor fördel med upphandlingsförfarandet att företag i en transparent process kan konkurrera med varandra om att ge det bästa anbudet.
Det finns dock vissa problem med processen kring den offentliga upphandlingen, speciellt för småföretag. Förordningen om den statliga inköpssamordningen säger att små och medelstora företags möjligheter att delta i upphandlingarna ska beaktas. Undersökningar visar dock att endast en minoritet av landets småföretag deltar i offentliga upphandlingar, en marknad som utgör ca 500 miljarder kronor.
Det finns flera förklaringar till detta. Konkurrensverket som är den myndighet som ansvarar för att reglerna kring offentlig upphandling upprätthålls pekar på följande faktorer:
Komplicerade regler. Strävan efter rättvisa leder till detaljerade och svårtolkade regler, vilket försvårar och i praktiken omöjliggör en regelrätt tillämpning.
Stora upphandlingskontrakt. Upphandlande myndigheter föredrar stora och därmed färre upphandlingar för att dels uppnå ett lägre pris genom att upphandla en större volym, dels undvika de administrativa kostnader som det komplicerade regelverket ger upphov till vid varje upphandlingstillfälle.
Bristande kompetens. Myndigheterna saknar resurser att upprätthålla den kompetens som krävs för att kunna det komplicerade regelverket.
Det finns en misstro bland små och medelstora företag att reglerna verkligen följs vid upphandlingar.
Dåligt utnyttjande av elektronisk upphandling.
Att det fortfarande finns problem med det offentliga upphandlingsförfarandet går att läsa i en rapport som Företagarna gjorde i början av 2011. Rapporten baseras på en Sifoundersökning där företagare över hela landet tillfrågats om vilka problem de upplever vid offentliga upphandlingar. Resultatet uppvisar stora regionala variationer. Till viss del beror det på att upphandlingarna i vissa län blir större och svårare på grund av storleken på kommuner och landsting. Men det borde även innebära att det finns goda exempel att lära av.
Mot bakgrund av att det idag finns uppenbara problem för småföretag att delta i offentliga upphandlingar på rimliga villkor bör regeringen överväga att fortsätta verka för enklare regler kring offentlig upphandling, och överväga att ge Konkurrensverket bättre verktyg att övervaka att reglerna följs.