Motion till riksdagen
2011/12:C379
av Teres Lindberg m.fl. (S)

Fler bostäder


S21006

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för ett särskilt investeringsstöd för hyresrätter och för att alla ska ha tillgång till bostäder.

Motivering

Bygg fler hyresrätter – och ge alla tillgång till bra bostäder med rimliga avgifter.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för ett särskilt investeringsstöd för hyresrätter och för att alla ska ha tillgång till bostäder.

Hyran för nybyggda hyresrätter i flerbostadshus ökade 2009 med 10 procent jämfört med 2008, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB. Enligt en rapport från Boverket (Hyror i Sverige år 1975 till 2009) har hyrorna i Storstockholm ökat mer än i riket som helhet. I riket ökade hyran för en lägenhet på två rum och kök med knappt 60 procent mellan 1992 och 2009. I Storstockholm var motsvarande ökning ungefär 70 procent.

Det är med andra ord för dyrt att bygga nya hyreslägenheter. För att nyproducera hyreslägenheter med lönsamhet med dagens räntor och produktionskostnader skulle inflyttningshyrorna i många bostadsbolag behöva höjas kraftigt. I Stockholms innerstad är detta kanske möjligt, men knappast i ytterstaden och i övriga landet.

Kraftigt höjda inflyttningshyror leder dessutom till att ingen normalinkomsttagare har råd att efterfråga de hyresrätter som produceras. Det innebär också att uppdelningen mellan fattiga och rika svenskar kommer att fortsätta öka.

För att kunna uppnå en önskvärd nyproduktion av hyresrätter måste byggherren kunna ta ut en hyra som gör investeringen försvarbar. Sedan 2006 är det framförallt tre faktorer som bidragit till skenande kostnader:

  1. Borttagandet av ränte- och investeringsbidrag/stöd.

  2. Ränteläget är osäkert.

  3. Byggproduktionskostnaderna har ökat kraftigt.

Det är dessa faktorer som bostadspolitiken bör fokusera på om alla ska ha tillgång till en god bostad till rimlig kostnad.

I ett läge där hyresrätten är svagare än andra upplåtelseformer så måste särskilda stöd riktas för nyproduktion utifrån de behov som finns. Stöden får inte vara för stelbenta. Om bristen är stor på små studentlägenheter så ska naturligtvis stöd kunna ges för det. Men även om behoven snarare är fler 5–6 rums lägenheter så ska det heller inte vara omöjligt. Tvärtom så måste ett subventionssystem uppmuntra till en mångfald inte bara av upplåtelseformer utan också av lägenhetsstorlekar. Ränteavdrag i likhet med ränteavdrag för bostadsrätts- och villainnehavare kan vara en del. Statliga stöd kombinerat med särskilda insatser för att hålla nere byggkostnader gör att vi kan få nya hyresrätter som även normalinkomsttagare kan efterfråga.

Ett nyproduktionsstöd för hyresrätt borde också omfatta kooperativ hyresrätt, kanske till och med särskilt uppmuntra produktion av densamma.

Stockholm den 21 september 2011

Teres Lindberg (S)

Anders Ygeman (S)

Arhe Hamednaca (S)

Börje Vestlund (S)

Ylva Johansson (S)