Motion till riksdagen
2011/12:C332
av Marianne Berg m.fl. (V)

Fastighetsmäklares roll och utbildning


V532

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om fastighetsmäklares roll som opartisk mellanman.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en utredning bör tillsättas för att se över fastighetsmäklarnas utbildningsnivå.

Fastighetsmäklarnas roll och utbildning

Dagens fastighetsmäklarlag som antogs av riksdagen i mars 2011, proposition 2010/11:15 Ny fastighetsmäklarlag, pekar på att mäklaren egentligen är en försäljare, bl.a. med möjlighet till sidouppdrag, och att köparens ekonomiska intressen ska beaktas. I vissa avseenden är lagen en tydligare konsumentlag. Mäklaren ska upprätta en förteckning över de anbud som lämnats, vilket Vänsterpartiet anser är mycket bra, men samtidigt kvarstår den grundläggande tesen om att mäklaren ska vara en opartisk mellanman.

Fastighetsmäklarens ställning som oberoende mellanman till köpare och säljare har funnits sedan 1720 i svensk författning. Frågan är hur många som tror att en fastighetsmäklare är oberoende i sitt utövande, att mäklaren inte har ett egenintresse av att säljarens intresse kommer före köparens. KTH tog i sitt remissvar på proposition 2010/11:15 Ny fastighetsmäklarlag upp denna problematik, att opartiskheten skulle kunna vara hållbar om arvodet till mäklaren vore fast och betalades av säljaren och köparen hälften var. Så är dock inte arvodena utformade, och det finns då heller inget ekonomiskt incitament för mäklaren att vara opartisk.

KTH och andra remissinstanser, bl.a. bostadsrättsorganisationen SBC, har bärande argument i frågan om mäklarnas opartiskhet och att det är dags att se över 1720 års norm. Ett tydligt partsförhållande ger alla inblandade en realistisk uppfattning om fastighetsförmedling, och de kan då agera utifrån detta. Ett tydligare partsförhållande gynnar konsumentintresset och även mäklarnas yrkesetiska anseende. Ett klarare partsförhållande bör också innebära en förnyad utvärdering av konsumentskyddet, t.ex. i frågor som rör formerna för budgivning, mäklarnas utbildning, sidouppdrag.

Vad som ovan anförts om fastighetsmäklares roll som opartisk mellanman bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Riksdagens tillkännagav den 18 mars 1998, 1997/98:LU15 Utvärdering av fastighetsmäklarlagen, m.m., att fastighetsmäklare ska vara högskoleutbildade och lite senare kom det preciserat om en högskoleutbildning om minst tre år. Därefter har inget hänt, fortfarande har de flesta mäklare endast en komvuxutbildning på 340 timmar.

En utredning bör tillsättas för att en gång för alla se över fastighetsmäklarnas utbildningsnivå. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 1 oktober 2011

Marianne Berg (V)

Bengt Berg (V)

Amineh Kakabaveh (V)

Eva Olofsson (V)

Lena Olsson (V)

Mia Sydow Mölleby (V)