Motion till riksdagen
2011/12:C307
av Jan Lindholm (MP)

Regelförenklingar för fastighetsägare


MP2634

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheterna till förenklingar för privata fastighetsägare.

Bakgrund

Som fastighetsägare har man många blanketter att hålla reda på, inte minst inom miljöområdet. När man tar över en fastighet som har till exempel kamin, utedass, avlopp och kompost vet man inte om föregående ägarefyllt i och skickat in blanketterna för att:

  1. anmäla eldstad (enligt PBL)

  2. anmäla utedass och eventuellt kompostering av latrin (enligt Miljöbalken)

  3. söka tillstånd för BDT- eller WC-avlopp (enligt Miljöbalken)

  4. anmäla kompost (enligt Miljöbalken).

Man måste kanske också ansöka om någon slags dispens från kommunens renhållningsordning om man är duktig på att sortera eller av andra orsaker producerar väldigt små sopmängder. Det är ju onödigt att kommunen åker förbi en tom tunna och det är lika onödigt att som fastighetsägare behöva betala för det.

Man kanske även måste söka om strandskyddsdispens för en befintlig brygga som den föregående ägaren byggt men inte anmält. Alternativt måste man självklart ansöka om samma dispens om man själv vill anlägga en brygga.

Det finns förmodligen ett stort antal andra exempel på register eller information som en fastighetsägare är skyldig att hålla sig uppdaterad mot för att göra rätt.

Förslag till förändring

Hos Lantmäteriet finns det en portal som heter ”Min fastighet” och som man som fastighetsägare kan logga in sig på och titta på de uppgifter som ligger där och som berör den egna fastigheten. Den portalen skulle kunna utvecklas på följande sätt.

  1. Utreder möjligheten att koppla olika typer av tillstånd och anmälningar till denna sida, så att man alltid vet vilka tillstånd och anmälningar som finns gjorda på den egna fastigheten, av en själv och av föregående ägare. Alla sådana uppgifter är normalt offentliga hos kommunen, men det krävs en del arbete för att hitta alla, särskilt om det var länge sedan de registrerades och kommunen har eller hade ett dåligt system.

  2. Undersök även möjligheten för fastighetsägaren själv att göra anmälningar och tillståndsansökningar direkt från denna sida på ett enkelt sätt. T.ex. genom att man på sidan har ett kryssformulär med alla normalt förekommande sådana anmälningar och tillstånd som kan behövas, kopplat till ett formulär där fastighetsuppgifterna redan är ifyllda och skickas som e-post till kommunen när man kryssar i en ny ruta. Ett sådant formulär skulle då också fungera som en checklista för en ny fastighetsägare att kolla igenom om man uppfyller alla krav.

Regelförenklingar och minskad byråkrati för företagare är en populär fråga bland alla politiker men man talar inte ofta om liknande problem för den enskilde privatpersonen. Riksdagen bör ge regeringen till känna som sin uppfattning att en utredning bör tillsättas för att utröna om de förenklingar och samkörningar av register och databaser som förslaget förmodligen i praktiken innebär kan genomföras på ett sätt som underlättar för alla berörda och utan att några integritetsproblem uppstår.

Stockholm den 3 oktober 2011

Jan Lindholm (MP)