Motion till riksdagen
2011/12:C3
av Carina Herrstedt (SD)

med anledning av prop. 2011/12:12 Rätt till namn som förvärvats i en annan stat inom EES


SD223

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen beslutar om den ändring av regeringens lagförslag som framgår av motionen.

Motivering

Den svenska namnlagen är utformad så att den ska skydda barn från namn som kan anses stötande eller tillfoga barnet men under sin levnad. I den föreslagna ändringen av den svenska namnlagen finns ett kryphål där barn kan anses förvärva efternamnet på familjerättsliga grunder, trots att det skulle anses stötande i Sverige. Detta inträffar om föräldrarna i ett land inom EU eller Schweiz förvärvar ett administrativt efternamn som inte skulle ha godkänts i Sverige, där barnet till dessa föräldrar rent formellt förvärvar detta efternamn på familjerättsliga grunder.

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

49 a § Den som har förvärvat ett namn i en annan stat än Sverige inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller i Schweiz genom födelse, ändrat civilstånd eller annat familjerättsligt förhållande har genom anmälan till Skatteverket rätt att förvärva det namnet också i Sverige, om han eller hon vid förvärvet i den andra staten var medborgare eller hade hemvist där eller hade annan särskild anknytning dit. Första stycket ger inte rätt att som förnamn förvärva ett namn som kan väcka anstöt eller kan antas leda till obehag för den som ska bära det eller namn som av någon annan anledning uppenbarligen inte är lämpligt som förnamn.

49 a § Den som har förvärvat ett namn i en annan stat än Sverige inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller i Schweiz genom födelse, ändrat civilstånd eller annat familjerättsligt förhållande har genom anmälan till Skatteverket rätt att förvärva det namnet också i Sverige, om han eller hon vid förvärvet i den andra staten var medborgare eller hade hemvist där eller hade annan särskild anknytning dit. Detta gäller dock inte barn vars föräldrar utomlands förvärvat efternamn på grunder som inte är att anse som familjerättsliga. I detta fall ska namnansökan göras hos Patent- och registreringsverket. Första stycket ger inte rätt att som förnamn förvärva ett namn som kan väcka anstöt eller kan antas leda till obehag för den som ska bära det eller namn som av någon annan anledning uppenbarligen inte är lämpligt som förnamn.

Förslag till beslut

Jag vill att förslaget till namnlag i proposition 2011/12:12 ändras i enlighet med ovanstående förslag, detta för att skydda barn från efternamn som kan anses stötande eller ge barnet men under sin levnad.

Stockholm den 25 oktober 2011

Carina Herrstedt (SD)