Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att lansera ett styrelsekraftsprogram riktat till valberedningar och rekryteringsfirmor.
Det är lätt att kritisera den svaga andelen kvinnor i bolagens styrelser. Endast 22 procent av styrelseledamöterna i svenska börsbolag är kvinnor. Att konservativa strukturer råder inom företagsvärlden och i maktsfärer är ingen nyhet. Ett ansvar som faller på företagsledningar och valberedningar.
Att både kvinnor och män ska kunna nå ledande positioner på sina egna meriter utifrån kompetens är målet. Så är det inte idag. Många män rekryterar andra män ur sina nätverk till styrelsepositioner. Därför behöver politiken utvecklas för att främja, stärka och synliggöra kvinnor på ledande positioner inom näringsliv och i bolagsstyrelser.
Att lyfta fram förebilder och formera nätverk är viktigt, liksom andra insatser med styrelseutbildningar för kvinnor, exempelvis inom programmet Styrelsekraft. Men det räcker inte. Ska jämställdhet uppnås måste även fler valberedningar och bolag som rekryterar till styrelsepositioner förändra sina arbetssätt.
Därför föreslår jag att regeringen lanserar ett omvänt styrelsekraftsprogram för börsbolagens valberedningar och rekryteringsbolag. Detta är både en fråga om jämställdhet och tillväxt. Flera rapporter och studier visar att de företag som satsar på jämställdhet i ledningen presterar bättre resultat än de som styrs av enbart män. Detta bör ges regeringen tillkänna.