Motion till riksdagen
2011/12:C278
av Karin Granbom Ellison (FP)

Radonmätning vid försäljning av småhus


FP1198

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda ett införande av en plikt för säljaren att visa resultat från en radonmätning vid försäljning av småhus.

Motivering

Sedan årsskiftet 2008/2009 ska flerbostadshus med hyres- och/eller bostadsrätter ha en energideklaration. Småhus ska också ha en energideklaration, men endast vid försäljning eller nybyggnation. Syftet med energideklarationen är att minska utsläppen av växthusgaser och främja en god inomhusmiljö.

I energideklarationen redovisas bland annat husets energianvändning. Där finns också förslag på vad som kan göras för att sänka energikostnaderna. I energideklarationen ska det också uppges om en radonmätning är utförd. Jag menar att det är otillräcklig att enbart ge information om en radonmätning är gjord. En radonmätning bör vara genomförd då småhus ska byta ägare.

Radon är en radioaktiv gas som enligt Strålsäkerhetsmyndigheten orsakar mellan 400 och 500 lungcancerfall per år i Sverige. Radon kan inte upptäckas genom en okulär besiktning. Gasen varken syns eller luktar. För att upptäcka radon och säkerställa halten krävs en mätning med mätdosor som sedan analyseras i ett laboratorium. Att göra en mätning är emellertid varken särskilt dyrt eller svårt för en fastighetsägare. För att få ett tillförlitligt mätresultat görs en långtidsmätning som tar cirka två månader, helst under vinterhalvåret.

Vid försäljning av småhus betraktas inte radon som ett dolt fel. Som köpare måste man därför själv kontrollera att huset inte har radonproblem. Det är dock oftast inte möjligt för en köpare att inför ett köp genomföra en långtidsmätning i och med att affärerna brukar vara färdiga inom några veckor. En snabb mätning kan kosta tusentals kronor.

Det vore därmed rimligt att säljaren utöver energisituationen också redovisar radonhalten i sin fastighet. På så sätt får alla potentiella köpare omedelbart en uppfattning om vilka åtgärdsbehov som finns i bostaden. De som ryggar för höga radonvärden kan då välja bort objektet, andra kan räkna på saneringskostnader.

Bidrag kan utgå för radonsanering i egnahem, men detta kräver bland annat en långstidsmätning under eldningssäsong. En ny ägare kan alltså inte enkelt genomföra en radonsanering före inflytt och få bidrag för det, såvida inte den tidigare ägaren gjort en giltig långtidsmätning.

Miljömålet ”God bebyggd miljö” med delmålet ”God inomhusmiljö” föreskriver att radonhalten i alla bostäder år 2020 ska vara lägre än 200 Bq/m3 luft. Målet beräknas inte kunna nås. Informationsinsatser har riktats till småhusägare, till exempel via webbsidan www.radonguiden.se. Ändå går arbetet med mätningar och radonåtgärder för långsamt för att målet ska nås. Enligt undersökningen Betsi kommer småhusen vara åtgärdade först runt 2065 med nuvarande åtgärdstakt. Ovanstående förslag om ett införande av en plikt för säljaren att visa resultat från en radonmätning vid försäljning av småhus skulle kunna bidra till målet om god inomhusmiljö. Jag föreslår därmed att regeringen får i uppdrag att utse lämplig myndighet för att utvärdera ett sådant förfaringssätt.

Stockholm den 30 september 2011

Karin Granbom Ellison (FP)