Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om jordförvärvslagens begränsningar av juridiska personers rätt att förvärva jord- och skogsbruksföretag.
Enligt jordförvärvslagen (1979:230) krävs i vissa fall tillstånd för förvärv av lantbruksegendom. Bland annat uppställs särskilda krav för att juridiska personer skall få tillstånd att förvärva jord- och skogsbruksfastigheter.
Riksdagen avslog i betänkande 2006/07:CU20 ett yrkande om översyn av dessa bestämmelser med hänvisning till att ”jordförvärvslagens regler nyligen genomgått relativt stora förändringar. Enligt utskottets mening är det för tidigt att nu överväga förändringar av denna lagstiftning. I stället bör ytterligare erfarenheter av de nya lagreglerna avvaktas”.
De förändringar som utskottet hänvisade till i sitt betänkande innebar vissa förenklingar, men inga principiella förändringar. Juridiska personer får, med undantag av vad som gäller enligt särskilda bestämmelser om förvärv i glesbygd och omarronderingsområden, förvärva lantbruksegendom från andra juridiska personer, med undantag av dödsbon, utan förvärvstillstånd. I övrigt innebär förändringarna bl.a. att bestämmelserna om kompensationsfria förvärv och om lämnande av kompensationsmark vid juridisk persons förvärv av lantbruksegendom från fysisk person förenklas.
Fortfarande gäller således i huvudsak de begränsningar för juridiska personers förvärv av jord- och skogsbruksfastigheter som redovisas gällde tidigare: Samtidigt har både prisutvecklingen och andra faktorer – t ex behovet av extern finansiering av förvärv – ytterligare ökat behovet att välja den juridiska formen aktiebolag vid enskildas förvärv av jord- och skogsfastigheter.
Till skillnad från vad som gäller för andra näringsgrenar innebär dessa inskränkningar av rätten för juridisk person att förvärva jord- och skogsbruksfastigheter fortfarande att jord- och skogsbrukares möjlighet att välja lämpligaste företagsform begränsas. Framför allt för företag med omfattande finansieringsbehov vid investeringar, förvärv eller vid generationsväxling medför detta påtagliga nackdelar. Jag anser att bestämmelserna bör ändras, så att valet av företagsform för jord- och skogsbruksföretag inte begränsas genom särskilda bestämmelser i jordförvärvslagen.