Motion till riksdagen
2011/12:C237
av Hans Backman (FP)

Företag och den frivilliga revisionen


FP1007

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att låta fler företag omfattas av den frivilliga revisionen.

Motivering

I Svenskt Näringslivs Nyhetsbrev den 31 augusti 2011 stod att läsa följande:

Antalet nyregistrerade företag ökar snabbt. En viktig orsak är slopandet av revisionsplikten för vissa mindre företag. Nu är det hög tid att gå vidare och se till att fler företag omfattas av den frivilliga revisionen.

Under första halvåret i år ökade antalet nyregistrerade företag med 20 procent. Även om antalet nyregistreringar hos Bolagsverket kan skilja sig kraftigt från antalet genuint nystartade företag är det ändå en tydlig indikation om att nyföretagandet i Sverige faktiskt ökar. Det är i så fall glädjande eftersom ett vitalt och livskraftigt nyföretagande har blivit allt viktigare för både innovationsförmågan och sysselsättningsutvecklingen. Nyföretagandet har dessutom länge legat på en jämförelsevis låg nivå i Sverige.

Slopandet av revisionsplikten för vissa mindre företag är en viktig faktor bakom ökningen av nyregistreringarna – 70 procent av de nyregistrerade aktiebolagen valde att avstå från revisor. Med en genomsnittlig besparing om 12 700 kronor innebär det att dessa drygt 12 000 företag sparar sammanlagt 150 miljoner kronor bara i år. Utvärderingar i bland annat Danmark har dessutom visat att slopad revisionsplikt inte kostar staten något i form av uteblivna skatteintäkter.

Men det är alltför få företag som omfattas av den frivilliga revisionen – gränsen går redan vid tre anställda, tre miljoner i omsättning eller tillgångar på 1,5 miljoner kronor. De lågt satta gränserna innebär också ett tillväxthinder eftersom ett företag som går från exempelvis tre till fyra anställda också måste börja anlita en revisor.

I Danmark ledde den nämnda utvärderingen till att gränsen för antalet anställda höjdes till 12 och för omsättningen till 11 miljoner kronor. I flertalet andra EU-länder är gränserna ännu högre. I exempelvis Storbritannien, som var först med att införa reformen redan år 1994, är gränsen för omsättningen 58 miljoner kronor och för antalet anställda 50. Och även där har utvärderingar visat att reformen inte har kostat något i form av minskade skatteintäkter.

Mot bakgrund av detta anser jag att det vore rimligt att möjliggöra för fler företag att omfattas av den frivilliga revisionen också i Sverige.

Stockholm den 19 september 2011

Hans Backman (FP)