Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om strategier för att mer kraftfullt integrera byggprocessen i klimatarbetet.
Det är inte bara i driftsfasen som en byggnad förbrukar energi och andra resurser som belastar vår miljö. Ändå grundas dagens system för miljöberäkningar endast på driftsfasen. Byggnader kan klassas som miljövänliga trots en mindre miljövänlig byggmetod som inte använder förnybara material. Träbyggandets väsentligt minskade koldioxidutsläpp jämfört med traditionellt byggande värderas därför inte idag. Det är därför nödvändigt med riktlinjer och incitament för beräkning av byggnaders miljö- och klimatbelastning under hela deras livscykel inklusive byggfasen.
Tillverkning av cement är en av världens stora klimatutmaningar. 5–10 % av jordens koldioxidutsläpp kommer från cementtillverkning och förbrukningen av cement ökar snabbt i världen. Beräkningar i Sverige på konkreta genomförda träbyggnadsprojekt visar att man kan spara ca 220 kg CO2 per kvadratmeter bostadsyta räknat på en livscykel på 100 år (Leif Gustavsson, Mittuniversitetet).
Forskning, helhetssyn och långa och globala perspektiv behöver samspela med dagsbehov och aktuellt byggande. Det krävs också en större tydlighet och vilja på alla nivåer för att förändra attityder och konservativt tänkande som hindrar en sådan utveckling. Kommunerna har själva det avgörande inflytandet över att det byggs hållbart och kan leda utvecklingen genom att formulera strategier och krav, exempelvis på en ökad andel träbyggande. Den nationella nivån behöver emellertid ge tydligt stödjande signaler.
Byggandet sätter nu fart men mest i tillväxtorter och inte ens där i tillräcklig mängd. Samtidigt begränsas tillväxten i många kommuner av bostadsbrist och ett avstannat bostadsbyggande. Stadigt ökande kostnader är i många kommuner ett hinder för ökat byggande, vilket inte minst drabbar unga bostadssökande. Industriellt byggande ger möjligheter till upprepning, kvalitetssäkring och ständig utveckling och kan bidra till ett mer kostnadseffektivt byggande med högre kvalitet. Med användning av trä som stommaterial bidrar en sådan utveckling till klimatmålen i Sverige och Europa.
Goda råvaror, en stark träindustri, hög kompetens i fråga om industriellt byggande och duktiga byggföretag gör att Sverige kan bli en drivande kraft i framväxten av ett europeiskt träbyggande i stor skala. Projektet Trästad 2012 visar på möjligheter för Sverige som måste tas tillvara.
Vi anser att byggprocessen skall omfattas av tydligare strategier för hållbara och klimatsmarta byggnader för att stimulera byggande av bostäder i hela landet. Detta bör ges regeringen till känna.