Motion till riksdagen
2011/12:A379
av Eliza Roszkowska Öberg (M)

Flexibelt arbete


M0692

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna till flexibelt arbete.

Motivering

När allt fler har tillgång till Internet med hög hastighet i sina hem ges möjlighet för många att jobba hemifrån. Transporter står för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och arbetsresor står för drygt hälften av alla transporter i Sverige. Detta innebär långa pendlingsköer speciellt i Stockholmsregionen. Enligt en rapport från Myndigheten för Trafikanalys Arbetspendling i storstäderna – en nulägesanalys, rapport 2011:3 beräknas trängseln i vägnätet bli fem gånger större i kölängd räknat fram till 2030.

Genom IT kan mejl, filöverföringar, videokonferenser och åtkomst till företagsservrar hemifrån ge fler människor ett mer flexibelt arbetsliv. Flexibelt arbete innebär möjligheten att arbeta på annan plats än den ordinarie arbetsplatsen. Det handlar inte om att ersätta kontorsjobbet utan att komplettera det i den mån och det antal dagar det är möjligt. Flexibelt arbete kan innebära att man arbetar t ex hemifrån en eller flera dagar i veckan alternativt att arbeta under flexibla arbetstider. Denna flexibilitet är både positiv ur produktivitetsperspektiv samt att den enskilde kan få vardagspusslet att gå ihop. Fler människor kan stanna kvar i arbetslivet längre, om än bara några timmar i veckan, när det är enklare att jobba hemifrån. Dessutom är det positivt när vår klimatpåverkan i form av bilköer och koldioxidutsläpp undviks i rusningstid om t.ex. en person kan jobba hemifrån dagens första timmar eller hela dagen när det är möjligt.

Flera studier har visat att det flexibla arbetet kan bidra till att minska utsläppen av växthusgaser genom att transportbehovet minskar. Enligt beräkningar om flexibelt arbete kan effekten av att en anställd en dag i veckan väljer att arbeta hemifrån istället för att resa till arbetet med bil, leda till en minskad utsläppsmängd på 380 kg per år/person i Sverige.

Det bör därför göras en översyn över möjligheterna till flexibelt arbete. Den offentliga sektorn kan dessutom visa på goda exempel i detta sammanhang. Att se över vilka möjligheter det finns för staten alt i samråd med arbetsmarknadens partner kunna främja flexibelt arbete bör därför uppmuntras.

Stockholm den 29 september 2011

Eliza Roszkowska Öberg (M)