Motion till riksdagen
2011/12:A377
av Mehmet Kaplan m.fl. (MP)

Utgiftsområdena 13 Integration och jämställdhet och 14 Arbetsmarknad och arbetsliv


MP1027

Sammanfattning

Miljöpartiet de gröna vill göra satsningar för att få fler i jobb. Vi vill också ha ett mer hållbart arbetsliv där alla får plats. Miljöpartiet anser att arbetslöshetsförsäkringen ska vara en omställningsförsäkring som omfattar alla och som hjälper människor tillbaka in i arbete. Med tanke på de stora svårigheter som nu råder på arbetsmarknaden föreslår vi en långsammare nedtrappning av ersättningsnivån och andra förstärkningar av arbetslöshetsförsäkringen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet enligt uppställning:

Anslag

Anslagsförändring

1:1

Integrationsåtgärder

–100

–100

–100

2:1

Diskrimineringsombudsmannen

+5

+5

+5

2:2

Åtgärder mot diskriminering och rasism m.m.

+5

+5

+5

Summa

–90

–90

–90

Specificering av anslagsförändringar

2:2

Antidiskrimineringsbyråer

+5

+5

+5

  1. Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 14 Arbetsmarknad och arbetsliv enligt uppställning:

Anslag

Anslagsförändring

1:2

Bidrag till arbetslöshetsersättning och aktivitetsstöd

+1 400

+1 700

+1 500

1:3

Kostnader för arbetsmarknadspolitiska program och insatser

+1 185

+1 185

+260

2:1

Arbetsmiljöverket

+40

+40

+40

Summa

+2 625

+2 925

+1 800

Specificering av anslagsförändringar

1:3

Jobbutbildning för unga (2 500 platser)

+375

+375

1:3

Projektet Gröna jobb för natur- och kulturvård (500 platser)

+150

+150

1:3

Traineeplatser i välfärden (1 200 platser)

+400

+400

1:3

Stimulansbidrag sommarjobb alla 16–17-åringar

+150

+150

+150

1:3

Navigatorcentrum, samverkan AF och kommunerna

+100

+100

+100

1:3

Handledarutbildning för företag med praktikanter

+10

+10

+10

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet

Alla har inte samma rättigheter och möjligheter att verka i vårt samhälle. I statistiska granskningar av arbetsmarknaden, den politiska arenan och brottsutsattheten framträder uppenbara olikheter mellan olika grupper. Än tydligare blir skillnaderna i människors egen upplevelse av samhället. Om man tar sig tid att lyssna på människors berättelser – om fruktlös jakt på arbete, om sexistiska kränkningar i form av ord, tafs och våld, om timslångt sökande efter ett kafé där rullstolen kommer in – så kan man omöjligt hävda att Sverige är ett jämställt eller jämlikt land att leva i.

Diskrimineringsombudsmannen

Myndighetens arbetsområde är stort och mycket omfattande och Diskriminerings­ombudsmannen, DO, utför utifrån sina förutsättningar ett bra arbete. Trots det finns oroande tendenser i vårt land, liksom i våra grannländer, som tyder på att såväl rasism som homofobi får ökat fotfäste. Organisationer och politiska partier som i sina program uttalar förakt för de i diskrimineringslagen fastställda diskrimineringsgrunderna växer sig starkare.

Även utvärderingarna av myndigheters arbete mot diskriminering visar på ett fortsatt behov av att identifiera effektiva åtgärder mot diskriminering. Det gäller särskilt hur strategier bör utformas och genomföras för att icke-diskrimineringsperspektivet ska genomsyra verksamheterna.

Mot denna bakgrund menar vi att anslaget till Diskrimineringsombudsmannen bör höjas med 5 miljoner kronor per år.

Antidiskrimineringsbyråerna

Resurser bör tillföras antidiskrimineringsbyråerna för att de ska kunna föra statistik som möjliggör jämförelser över tid och mellan olika delar av landet. För att möjliggöra detta avsätter vi 5 miljoner kronor årligen.

Utgiftsområde 14 Arbetsmarknad och arbetsliv

Miljöpartiet anser att arbetslöshetsförsäkringen ska vara en omställningsförsäkring som omfattar alla och som hjälper människor tillbaka in i arbete. Med tanke på de stora svårigheter som nu råder på arbetsmarknaden föreslår vi en långsammare nedtrappning av ersättningsnivån så att den arbetslöse ska få 80 procent av tidigare dagsförtjänst i 300 dagar och först därefter 65 procent. Som del i vårt arbete att bekämpa barnfattigdomen föreslår vi att föräldrar ska få 80 procents ersättning under 450 dagar för att därefter trappas av till 65 procent. Miljöpartiets förslag innebär också en höjning av taket i arbetslöshetsförsäkringen med 100 kronor till 780 kronor per dag de första hundra dagarna.

Miljöpartiet ser stora möjligheter att inom ramen för den parlamentariska kommitté med uppdrag att se över sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen nå en bred politisk enighet om de förändringar som vi föreslår i förslaget om arbetslivstrygghet.

Arbetsmarknadspolitiska program och insatser

Jobbutbildning till unga

Inom den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen vill vi rikta 2 500 platser till unga mellan 18 och 24 år. Till detta anslår vi 375 miljoner kronor årligen 2012–2013.

Projektet Gröna jobb för natur- och kulturvård

Programmet Gröna jobb var ett framgångsrikt program för långtidsarbetslösa som vi vill pröva igen. I programmet ska deltagarna jobba med natur- och kulturvård, till exempel med att röja fram kulturminnen, rusta upp promenadstigar och sköta om tätortsnära skogar. Till detta vill vi avsätta 150 miljoner kronor 2012–2013 per år.

Traineeprogram i välfärden

Det finns stora behov av nyrekryteringar i den offentliga sektorn de närmaste åren, bland annat på grund av pensionsavgångar, men vi behöver också ta till vara de kunskaper och erfarenheter hos dem som nu närmar sig pension. Genom ett traineeprogram kan unga komma in och gå parallellt med en äldre. Vi vill investera 400 miljoner kronor årligen 2012–2013.

Stimulans för fler sommarjobb

Det är viktigt för skolungdomar att få en tidig kontakt med arbetslivet. Miljöpartiet föreslår en stimulanspott på 150 miljoner kronor årligen som kommuner, näringsliv och ideella organisationer ska kunna söka för att erbjuda sommarjobb till unga mellan 16 och 17 år.

Navigatorcentrum

Ungdomar är ingen homogen grupp, och därför behövs olika insatser för att ge bättre förutsättningar. Insatserna bör till stor del göras på lokal nivå och individuellt. Ett centrum som samordnar insatser från Arbetsförmedlingen och kommunerna ska kunna erbjuda stöd till deltagande ungdomar dels genom individuell stöttning och coachningsverksamhet, dels genom samordnade insatser. Centrumen ska skapa ett nätverk som stödjer ungdomen på deras väg ut mot arbete och studier. Till detta anslår vi 100 miljoner kronor årligen.

Kunskapsstöd till företag som tar emot praktikanter

Kommunerna, Arbetsförmedlingen och skolan slussar idag en uppsjö av olika praktikanter till företagen. Det har blivit en börda för företagen att hantera och hålla isär de olika programmen. Miljöpartiet vill underlätta för företag som vill ta emot praktikanter och föreslår därför stöd i form av handledarutbildning och kompetensutveckling. Till detta anslår vi 10 miljoner kronor årligen.

En bättre arbetsmiljö

För år 2010 har Arbetsmiljöverket registrerat 104 000 arbetsskador varav merparten är arbetsolyckor. Jämfört med 2009 har anmälningar gällande arbetsolyckor med frånvaro ökat med 11 procent och arbetssjukdomar med 3 procent. Under 2010 inträffade 54 dödsolyckor bland förvärvsarbetande, vilket kan jämföras med 40 dödsolyckor under 2009. Till skillnad från en majoritet av EU:s medlemsländer lever Sverige inte längre upp till Internationella arbetsorganisationens (ILO) rekommendationer om en arbetsmiljöinspektör per 10 000 anställda. För att detta ska bli möjligt krävs ökade resurser till Arbetsmiljöverket, och vi skjuter i denna budget till 40 miljoner kronor årligen.

Stockholm den 5 oktober 2011

Mehmet Kaplan (MP)

Esabelle Dingizian (MP)

Ulf Holm (MP)

Gunvor G Ericson (MP)