Motion till riksdagen
2011/12:A363
av Ulrika Karlsson i Uppsala och Oskar Öholm (M)

Implementering av EU-direktiv i Arbetsmiljöverket


M808

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av Arbetsmiljöverkets implementering av EU-direktiv.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över riktlinjerna och uppdraget för Arbetsmiljöverket.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att justera Arbetsmiljöverkets inriktning till ett mer konsultativt och framåtsyftande förhållningssätt.

Motivering

En god arbetsmiljö är en förutsättning för arbetstagare, arbetsgivare och ett gott företagsklimat i Sverige. Arbetsgivare måste kunna garantera att anställda inte råkar ut för skador eller sjukdom på grund av arbetet. Ett aktivt arbete för att främja arbetsmiljön är något som majoriteten av de svenska företagen arbetar med i syfte att främja de anställdas hälsa. En viktig framgångsfaktor för arbetsmiljön för Sveriges arbetstagare är att Arbetsmiljöverket för en god dialog och hjälper företagarna i detta arbete.

Fler exempel talar dock mot detta, det vill säga Arbetsmiljöverket snarare stjälper än hjälper företag. Arbetsmiljöverkets riktlinjer grundas främst på EU-direktiv. Problemet har dock varit en överimplementering av dessa direktiv, på företagens bekostnad.

Ett exempel på överimplementering av EU-direktiv är tolkningen av arbetstidsreglerna för ungdomar som var på remiss 2009. I tolkningen som Arbetsmiljöverket gjorde skulle även skoltiden räknas in som arbetstid för ungdomar, vilket skulle göra extraarbete för studenter i praktiken förbjudet. Det fanns enligt Svenskt Näringslivs remissvar inget annat land i Europa som gjorde samma tolkning som Sverige i detta hänseende. Arbetsmiljöverkets tolkning av EU-regelverket hotade på så sätt även harmoniseringen av lagarna inom EU.

Regeringen borde göra en grundlig genomlysning av Arbetsmiljöverkets implementering av EU-direktiv och inför framtiden hitta ett för verket bra förhållningssätt gentemot arbetsgivarna så att en god arbetsmiljö främjas. Arbetsmiljöverket lämnade under 2009 en slutredovisning av det regeringsuppdrag som bedrivits 2006–2009. Det är glädjande att regelbördan för företagen har minskat men regeringen bör se över riktlinjerna och uppdraget för Arbetsmiljöverket och justera dess inriktning till ett mer konsultativt och framåtsyftande förhållningssätt gentemot arbetsgivarna och främjandet av en allt bättre och tryggare arbetsmiljö.

Stockholm den 3 oktober 2011

Ulrika Karlsson i Uppsala (M)

Oskar Öholm (M)