Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att utöka provanställningstiden från dagens sex månader till tolv månader.
I syfte att förbättra näringslivsklimatet och dynamiken på arbetsmarknaden har regeringen genomfört en lång rad reformer sedan den tillträdde 2006. En av dessa är införandet av en ny anställningsform – ”allmän visstidsanställning” – som innebär att en arbetsgivare kan anställa en person i upp till 24 månader utan några särskilda skäl. Under den allmänna visstidsanställningen tillämpas ingen uppsägningstid. Den som jobbat längre än 24 månader, under en period om fem år, blir dock automatiskt tillsvidareanställd hos arbetsgivaren. Detta system är till gagn för såväl företagaren som den anställde.
Utifrån liknande resonemang som legat till grund för allmän visstidsanställning, menar vi att det nu är dags att gå vidare och även se över längden på provanställningstiden.
Att vara provanställd innebär att man som nyanställd blir anställd på prov under maximalt sex månader. Uppsägningstiden är också kortare, ibland ner mot två veckor, men en provanställning kan inte förlängas med en ny period av provanställning. Om arbetsgivaren inte underrättar den anställde om att provanställningen ska avslutas innan det har gått sex månader, övergår anställningen automatiskt i en tillsvidareanställning.
Redan i dag anställs generellt lärare med tolv månaders provanställning, en ordning som gällt sedan 1995. Detta har då ”kompenserats” genom att arbetsgivaren utser en erfaren lärare som mentor. Med de goda erfarenheterna från skolsektorn bör det vara fullt möjligt att nu gå vidare med detta på hela arbetsmarknaden.
Mycket talar för att fler som står långt ifrån arbetsmarknaden skulle få det lättare att ta sig in på arbetsmarknaden om provanställningsperioden förlängdes, förslagsvis till tolv månader som inom skolsektorn.
För den som exempelvis är långtidssjukskriven ökar möjligheten att komma tillbaka till arbetsmarknaden om man kan pröva ett nytt jobb under en lite längre period. Som företagare är det dessutom ett stort beslut att anställa en ny person. Många företagare anser att sex månaders provanställning är en för kort tidsrymd för att utvärdera en anställd och fatta beslut om en fast anställning. I prakten innebär sex månaders provanställning dessutom en kortare tid, då själva beslutet att tillsvidareanställa måste tas en tid före provanställningens utgång.
Framför allt skulle en förlängning av provanställningstiden gynna arbetstagarna. I dag drar sig nämligen många enskilda företagare från att anställa den som exempelvis varit långtidssjukskriven, med rädsla för att den anställde blir sjuk igen. Med en fördubblad provanställningstid ges den som kommit in på arbetsmarknaden ökade möjligheter att visa på sin arbetsförmåga.
Vi anser därför att regeringen bör utreda möjligheten att utöka provanställningstiden från dagens sex månader till tolv månader.