Motion till riksdagen
2011/12:A286
av Helene Petersson i Stockaryd (S)

Behov av utbildning för arbetsförmedlare


S19180

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om krav på och behovet av utbildning för arbetsförmedlare med inriktning på bedömning av arbetsförmågan.

Motivering

Arbetslösheten på grund av funktionsnedsättning eller långtidssjukskrivning måste bekämpas med alla medel. Det gäller att på ett snabbt och tryggt sätt hjälpa personer som drabbats av ohälsa att komma tillbaka till arbete, ett arbete som kan fungera även med en nedsatt arbetsförmåga. Varje arbetad timme är en viktig timme för hela samhället men framförallt för den enskilde personen. Men det gäller att hitta ett arbete som är anpassat för den som inte kan jobba för fullt, eller som inte klarar vissa arbetsuppgifter.

Den svenska regeringen har ensidigt satsat på jobbcoacher utan att ställa krav på vilken utbildning och kunskap dessa coacher har. Men även de flesta som arbetar på Arbetsförmedlingen saknar den speciella utbildning och kunskap som fordras för att hjälpa och stödja den grupp av arbetssökande som av någon anledning har nedsatt arbetsförmåga. Det största problemet är att det inte finns relevant utbildning för dem som har detta speciella uppdrag inom Arbetsförmedlingens uppdragsområde. Avsaknaden av en relevant utbildning är ett nationellt ansvar som inte kan överlämnas till de enskilda lärosätena.

I flera länder i Europa och i USA finns utbildningar för personer som skall jobba med att lotsa sjukskrivna tillbaka till arbetslivet. En sådan utbildning saknas i Sverige.

Dessa utbildningar har fokus både på rehabilitering och på bedömning av arbetsförmågan. Arbetet fokuseras på att ge råd och stöd under en längre process. Exempelvis kognitiv skadeanalys, anställningsbarhetsanalys, ergonomisk status, analys om redan befintliga kunskaper går att överföra till andra yrken, arbetsmiljöanalys. Studier i USA visar att företag och försäkringsbolag som använde sig av personer med denna form av utbildning lyckades mer än tre gånger så ofta få personer tillbaka i arbete efter olyckor eller sjukdom. Utbildningen ligger på mastersnivå och det utfärdas också en legitimation för dem som utbildats.

Därför bör t.ex. Skolverket eller Högskoleverket få i uppdrag att undersöka om utbildningar, exempelvis Vocational Counselors eller Employment Counselors, som finns i andra delar av världen går att överföra till svenska förhållanden, samt utifrån det utforma en utbildning som ger kompetens för att stödja sjukskrivna som ska tillbaka till arbetslivet. Utbildningen bör omfatta både kunskap i rehabilitering, förmåga att bedöma arbetsförmågan och arbetsmiljökunskap.

Kraven på utbildning vad gäller arbetsförmedlare, lotsar eller jobbcoacher är mycket varierande. Det finns inga formella krav för dem som anställs. Det är i dag upp till utföraren respektive arbetsgivaren att deklarera vad som krävs för tjänsten.

Det är önskvärt att man tar ett nationellt beslut om åtminstone ett minimikrav av utbildning för att kunna arbeta professionellt och framförallt rättssäkert!

Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 29 september 2011

Helene Petersson i Stockaryd (S)