Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillvarata de positiva erfarenheter som finns från jobbcenter liknande det som finns i bl.a. Storfors kommun i Värmland.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att samarbeta kring individen och utveckla de förmågor som finns till arbete.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om fler friska arbetsplatser där man tittar på vilka faktorer som är friskbefrämjande, dvs. som medför att personalen inte sjukskrivs.
I ett modernt välfärdssamhälle ska ingen behöva bli sjuk av sitt arbete. Så är det inte i dag. I många fysiskt påfrestande yrken är den verkliga pensionsåldern mycket lägre än 65 år. Arbetsmiljön försämras på våra arbetsplatser, särskilt för arbetare och lägre tjänstemän. Möjligheten att påverka sin egen situation har minskat, stressen har ökat och arbete på udda och obekväma tider har blivit allt mer utbrett. För att bryta denna utveckling anslog vi i vår senaste budgetmotion 40 miljoner kronor mer än regeringen på arbetsmiljöarbete för att stärka den viktiga inspektionsverksamheten på arbetsplatserna så att farligt arbete kan undanröjas. Det är viktigt att vi får fler inspektörer som kan göra inspektioner och att det finns resurser för regionalt arbetsmiljöarbete på arbetsplatserna.
I arbetsmiljöarbetet är det också viktigt att inte bara fastna i vad som gör att människor blir sjuka på jobbet, utan också att se över vad de arbetsplatser där en stor andel av de anställda håller sig friska gör rätt. Vi bör arbeta ”friskbefrämjande”, inte enbart förebyggande mot sjukdom.
För den som har blivit sjukskriven på grund av en ohälsosam arbetsmiljö måste det finnas möjlighet att återgå i arbete. Det är viktigt att man i detta sammanhang ser mindre till vad individen inte kan göra och mer till vad denne faktiskt kan göra. De förmågor man som sjukskriven har till att återgå i arbete ska utvecklas. Det kan t ex ske genom att ta tillvara de positiva erfarenheter som finns med så kallade jobbcentrum liknande det i Storfors kommun. I Storfors samarbetar fyra parter, kommunen, hälso- och sjukvården, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Där arbetar arbetslösa, personer med försörjningsstöd, arbetslösa sjukskrivna, invandrare med permanent uppehållstillstånd och personer med funktionshinder med ett medvetet arbetssätt där individerna roterar mellan olika arbetsplatser, sakta bygger upp sina förmågor och blir anställningsbara. Det kan handla om få pröva på verksamheter inom verkstad, snickeri, måleri, kök, sömnad, trädgårdsarbete, lokalvård, administration eller studier. Denna typ av arbete, där man utvecklar den arbetsförmåga individen faktiskt har, bör utvecklas mer.
Vi måste tänka nytt och annorlunda om möjligheterna till jobb för de personer som inte kan jobba till hundra procent effektivt. Möjligheter till enklare arbeten kan finnas inom ideella sektorn eller i den gröna sektorn. Det rör sig om arbeten som i dag inte utförs men som skapar ett värde och inte kräver en normal heltidsanställning. Mycket kan vara vunnet om man utvecklar dessa delar.