Motion till riksdagen
2011/12:A266
av Anna SteeleKarlström (FP)

Arbetet mot mobbning


FP1224

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att stärka arbetet mot mobbning i vuxenvärlden.

Motivering

Mobbning bland unga är ett problem vi idag diskuterar och försöker hantera på många nivåer. Vi vuxna försöker inpränta för barn och ungdomar vikten av att behandla alla människor med respekt och att inte utsätta någon för kränkande behandling, men samtidigt tillåter vi kränkningar mellan vuxna i vår närhet att ske utan konsekvenser. Detta är helt utan trovärdighet. Vi kommer inte att kunna hantera barn- och ungdomsmobbning förrän vi erkänner och tar tag i vuxenmobbningen.

Mobbning mellan vuxna hamnar ofta under rubriken ”arbetsmiljökonflikt” och lämnas gärna över till att handhas av arbetsmarknadens parter, det vill säga de fackliga organisationerna och arbetsgivarna. De fackliga organisationerna representerar ofta både mobbare och den mobbade. Samtidigt måste de upprätthålla en god relation med sina medlemmars arbetsgivare för framtida förhandlingar. Alltför ofta hamnar den som utsatts för mobbning längst ner på prioritetslistan.

Mobbning mellan vuxna bagatelliseras återkommande som en ”konflikt”. Notera, i en konflikt finns ofta viljan hos båda parter att hitta en lösning. Men hos mobbare finns ingen önskan att hitta en lösning – de vill eliminera, stöta ut, knäcka den andra parten.

I rättsväsendet bagatelliseras mobbning, den har ingen straffsats i lagstiftningen, åklagare låter sällan mobbningsärenden gå till domstol. Ingen advokat tar sig an mobbningsärenden då man vet att det svenska rättssystemet kategoriskt undviker att hantera mobbning. Förövaren går fri och behöver inte ta personligt ansvar för brottsliga handlingar som förpassar utsatta människor (ibland med några månadslöner ibland ingenting) in i livslång förvisning från såväl arbetsmarknad, självkänsla, yrkesstolthet som social tillhörighet.

Depressioner, långa sjukskrivningar, förtidspension och självmord är återkommande företeelser bland människor som varit utsatta för mobbning. Lägg därtill kampen för att överhuvudtaget överleva.

Med en lagstiftning som idag inte skyddar vare sig utsatta människor eller människor som bevittnar och som försöker agera och försvara utsatta arbetskamrater är mobbning omöjligt att komma åt. Det är en mänsklig rättighet att slippa fenomen som trakasseri, förtal, misstänkliggörande, kränkningar, förminskande tilltal, ryktesspridning, undanhållande av arbetsrelaterad information och andra kränkande handlingar.

Mobbning är en brottslig handling och bör hanteras som sådan. Den individ som mobbar skall hållas personligt ansvarig för sina handlingar och kunna dömas i domstol som enskild individ.

Upprätta nätverk i alla delar av landet med specialistkompetens (psykologer, läkare, jurister) som ges i uppdrag att gå in på arbetsplats där exempelvis facket eller arbetsgivare inser att det finns mobbningsproblem. Kartlägg omfattning och art av mobbning bland vuxna på arbetsplatser, privata såväl som offentliga. Utred ekonomiska konsekvenser för samhället i form av sjukvård, sjukskrivning, utslagning, förtidspensionering och självmord. Se på konsekvenser för närstående och hur dessa kan drabbas ekonomiskt. Följ upp konsekvenser för mobbningsdrabbade arbetsplatser och hur mobbning skadar arbetslust, förtroende för arbetsgivare och produktivitet.

Stockholm den 29 september 2011

Anna SteeleKarlström (FP)