Motion till riksdagen
2011/12:A254
av Lars Mejern Larsson m.fl. (S)

Hållbart arbetsliv


S19046

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av ett förbättrat arbetsmiljöarbete.

Motivering

Med anledning av den åldrande befolkningen diskuteras ibland att höja pensionsåldern. Emellertid finns det en åtgärd som borde vidtas långt tidigare. Vi måste verka för en hållbar arbetsmiljö som möjliggör att fler kan arbeta fram till pensionen. Den faktiska pensionsåldern är bland LO-medlemmar betydligt lägre än 65 år och hänger ofta ihop med en ohälsosam arbetsmiljö där den enskildes påverkan på organisation och arbetstidens förläggning är starkt begränsad. Åtgärder för den fysiska men även den psykosociala arbetsmiljön kan och måste bli bättre.

Regeringens besparingspolitik kring arbetsmiljöfrågor har fått stark och befogad kritik från fackföreningarna. Tillsynen av arbetsmiljöarbetet ute på arbetsplatserna har minskat i och med att antalet inspektörer har blivit mindre bl.a. därför att Arbetsmiljöverket har fått mindre i budget och inte kan göra de uppföljningar som skulle behövas och även att fackföreningsrörelsen har mindre pengar till skyddsombudsutbildningar.

Resurserna kommer knappt att räcka till inspektion ens på de arbetsplatser som har den tuffaste arbetsmiljön, utan enbart till att inspektera om det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) följs, och vi fruktar att antalet döda och skadade i arbetsrelaterade olyckor kan öka kraftigt.

Det finns en uppenbar risk för att arbetsplatser med farligt ensamarbete, tunga lyft och skadligt arbetstempo inte får någon tillsyn alls. När antalet arbetsmiljöinspektörer minskar ökar samtidigt trycket på skyddsombuden, huvudskyddsombuden och de regionala skyddsombuden.

Det är viktigt att arbetsmiljön kontrolleras av arbetsmiljöinspektörer som hinner utöva sitt arbete. Av den anledningen är det viktigt att de har de resurser som behövs, samtidigt som teknikutvecklingen måste ligga till grund för vad vi vill åstadkomma när det gäller att utveckla och anpassa arbetsplatser, men även för att minska riskerna för ohälsa och förebygga olycksfall i arbetslivet.

I ett välfärdssamhälle är det grundläggande att de anställda har rätt till trygga anställningar, rimliga löner och goda arbetsvillkor. I det sammanhanget är ett fungerande arbetsmiljöarbete grundläggande.

Stockholm den 27 september 2011

Lars Mejern Larsson (S)

Ann-Kristine Johansson (S)

Berit Högman (S)

Gunilla Svantorp (S)

Jonas Gunnarsson (S)