Motion till riksdagen
2011/12:A234
av Thomas Strand (S)

En politik för livsvänliga jobb


S19147

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av livsvänliga och hållbara jobb samt behovet av att ta fram en nationell handlingsplan för den goda och hälsosamma arbetsplatsens organisering och ledarskap.

Motivering

Arbete är både en rättighet och en skyldighet. Därför måste kampen mot arbetslösheten och för fler jobb sättas i främsta rummet. Samtidigt är det viktigt att våra jobb är livsvänliga och hållbara. Vi behöver därför jobb som leder till utveckling och inte utslagning. Det är kontraproduktivt om jobb leder till att man blir sjuk. Det gynnar inte ett välfärdssamhälle. Vi behöver jobb som är positiva och utvecklande för oss själva, för andra och för hela samhället.

Den svenska modellen är en grundbult för att jobben ska vara livsvänliga och hållbara. Det innebär att ansvarstagande parter tecknar kollektivavtal som klargör spelreglerna på arbetsmarknaden och skyddar den anställde. Sedan behöver vi också trygga och moderna arbetslöshets- och socialförsäkringar.

Tyvärr försämras arbetsmiljön på våra arbetsplatser, särskilt för arbetare och lägre tjänstemän. Stressen ökar och arbete på udda och obekväma tider blir allt mer utbrett. Många upplever också att det blivit svårare att påverka sin egen arbetssituation. Det krävs helt enkelt en bättre politik för att vi ska kunna närma oss målet om att ingen ska skadas, bli sjuk eller avlida till följd av jobbet. Utvecklingen måste vändas, för vi behöver jobb som är livsvänliga och hållbara.

Vi måste få en politik som prioriterar arbetsmiljöfrågorna, en politik som fokuserar på förebyggande åtgärder och som motverkar den ökande ohälsan på en alltmer komplex arbetsmarknad. Därför är det helt fel att minska anslaget till arbetsmiljön såsom den nuvarande regeringen gjort. Vi behöver exempelvis fler, inte färre, skyddsombud på våra arbetsplatser. Vi måste också stärka tillgången till företagshälsovård. Lägst tillgång till företagshälsovård har kvinnliga arbetare inom privat service.

Till detta kommer att vi bör prioritera och stärka forskningen om livsvänliga och hållbara jobb. Det var beklagligt att Arbetslivsinstitutet lades ned. Det har medfört att arbetslivsforskningen tappat mark. Arbetslivsinstitutet var på sin tid ett av Europas främsta forskningsinstitut på arbetsmiljöområdet med en bred samlad kunskap om de faror som finns i arbetslivet. Nu har Sverige blivit det enda landet i västvärlden utan ett forskningsinstitut för arbetsmiljöfrågor. Tyvärr har inte regeringen tagit några initiativ till att säkerställa kunskap och bevara befintliga resurser. Det behövs en bättre samlad bild av forskningen på området. Därför bör denna forskning stärkas och samlas inom en institution eller kopplas till en samlad myndighet.

Vi behöver fler jobb och vi behöver jobb som är livsvänliga och hållbara. Därför behöver vi en nationell handlingsplan för den goda och hälsosamma arbetsplatsens organisering och ledarskap.

Stockholm den 26 september 2011

Thomas Strand (S)