Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om gränsöverskridande arbetskraft.
I takt med att det byggs mer i Sverige har vi även fått se baksidan av globaliseringen, utländska arbetare som jobbar i Sverige och lever under dåliga förhållanden. Sovplatser i en container eller i en lagerlokal är bara några exempel.
Ett annat problem är att anställda har svårt att få ut sina löner och att de ofta inte känner till vare sig sina rättigheter eller vart de kan vända sig för att få hjälp. Dessutom är svartjobben ett faktum i sammanhanget. Även om det inte är ett generellt problem är det helt oacceptabelt att många utländska arbetare tvingas jobba under dåliga förhållanden.
Sverige är i dag en del av den europeiska arbetsmarknaden. Människor har möjlighet att arbeta och bo var de vill. Det innebär bland annat att utländska företag kan etablera sig, permanent eller tillfälligt, i Sverige. Eftersom utländsk arbetskraft blir allt vanligare är det viktigt att våra svenska lagar och överenskommelser är kända och att de efterlevs av de utländska företagen, både för den enskildes välbefinnande och för att företag ska kunna konkurrera på lika villkor.
Då arbetsmarknaden hela tiden utvecklas behöver vi hålla jämn takt med utvecklingen på såväl den nationella som den internationella arbetsmarknaden.
Svårigheterna med gränsöverskridande arbetskraft som finns i vårt land måste synliggöras mer än vad som görs i dag, och det är angeläget att frågan om gränsöverskridande arbetskraft tas upp på EU-nivå.