Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Västmanland som pilotlän för etableringsreformen.
Regeringen och riksdagen införde den 1 december 2010 en nyordning för Sveriges mottagande av nyanlända. Syftet är att bryta en modell som under många år kritiserats för att ha för få kontakter med arbetslivet och för mycket inslag av omhändertagandementalitet samt för att kommunens socialtjänst snarare än arbetsmarknadsenheten ansvarat för integrationen och mottagandet av nyanlända. Att förbättra integrationspolitiken och öka genomströmningen från det att man anländer, lär sig det svenska språket och går vidare i studier eller arbete är en av Folkpartiets och alliansregeringens högsta prioriteringar.
Den nya etableringsreformen är också tydligare avseende statens och Arbetsförmedlingens uppdrag samt säkerställer, bättre än tidigare, rätten till aktiva insatser, under de första åren i Sverige. Västmanland har sedan 2009 ett flyktingsamverkansavtal som länets kommuner undertecknat. Viktiga aktörer är också Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Migrationsverket.
Länsstyrelsen i Västmanland har ombetts att koordinera och följa upp detta viktiga arbete för att uppmuntra kommunerna till att dels samarbeta, dels sluta avtal och ta ett större solidariskt ansvar för flyktingmottagande. Syftet är att förebygga segregation, att upplysa om orter som har ett bra arbetsmarknadsutbud samt att få kommunerna att samverka när det gäller svenska för invandrare och vuxenutbildning.
Detta samarbete bör följas upp mycket mer av staten genom ett särskilt uppdrag i form av pilotlän där man utvärderar samarbetet och avtalen, hur arbetet fortskrider och erfarenheter av samarbetet. Detta samarbete lär vara av intresse för hela landet då samtliga län och kommuner arbetar med att implementera den nya lagen. Riksdagen bör ge regeringen tillkänna att Västmanlands län bör bli ett pilotlän för arbetet med etableringsreformen.