Motion till riksdagen
2011/12:A210
av Arhe Hamednaca (S)

Invandrarkvinnors situation på arbetsmarknaden


S19010

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om invandrarkvinnors rätt till eget arbete och försörjning.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att motarbeta de strukturella inlåsningseffekter som många invandrarkvinnor lever med i dag.

Motivering

Ett av de stora problemen med svensk arbetsmarknad är att stora grupper, framförallt unga och invandrare, har svårt att ta sig in. Problemen med språkbarriärer och diskriminering är väl belysta, men det finns också andra orsaker till att det kan vara svårt för framförallt invandrarkvinnor att ta sig in på arbetsmarknaden.

Många kvinnor med invandrarbakgrund som lever i patriarkala förhållanden hålls idag inlåsta av sina män eller av familjens förväntningar. De ges ingen chans till att bli en del av samhället då de inte tillåts att ha ett eget arbete. I och med att de sällan lämnar hemmet har de också svårt att skaffa sig ett kontaktnät, lära sig svenska och rent allmänt bli delaktiga i samhällslivet. Det strukturella förtryck dessa kvinnor upplever har såväl kulturella som religiösa orsaker. Att bryta det måste vara en samhällelig uppgift och ingå som en del av integrationsarbetet med nyanlända invandrare.

Det är också viktigt att koppla ihop detta problem med de problem vi har med att många barn växer upp i fattiga familjer. Ett sätt att bryta dessa barns, mammors och familjers utanförskap är att se till att kvinnorna/mammorna ges chansen till arbete och en egen försörjning och därigenom sin egen frihet.

I dag är dessa kvinnor utsatta för ett dubbelt förtryck: dels från den egna patriarkala kulturen, dels av det svenska samhällets oförmåga att se och hjälpa. Många gånger väljer myndigheter som socialtjänsten, och Arbetsförmedlingen att inte ställa krav på att dessa kvinnor ska stå till arbetsmarknadens förfogande eller fullfölja en utbildning av rädsla för att stöta sig med männen eller för att kränka familjernas kultur. Det är ett svek mot de här kvinnorna. Det svenska samhället måste ta ställning för kvinnors rätt till eget arbete och försörjning, oavsett deras bakgrund.

Ett problem i sammanhanget är att vi har dålig information om hur stort problemet är. Det är kvinnor från ett fåtal länder och ett fåtal miljöer som är berörda. En kartläggning av problemets omfattning är därför nödvändig.

Stockholm den 21 september 2011

Arhe Hamednaca (S)