Bildande av Myndigheten för kulturanalys

Innehåll

Beslut vid regeringssammanträde den 26 augusti 2010

Sammanfattning

En särskild utredare ska förbereda och genomföra bildandet av Myndigheten för kulturanalys.

Utredaren ska bl.a. lämna förslag till instruktion för myndigheten, underlag till regleringsbrev för 2011 och förslag till kompetensprofil för ledamöter i ett insynsråd. Utredaren ska även besluta om bl.a. organisation, verksamhetsplan och bemanning av myndigheten samt vidta de åtgärder som i övrigt behövs för att myndigheten ska kunna inleda sin verksamhet den 1 januari 2011.

Uppdraget gäller med förbehåll för riksdagens beslut i de delar som krävs.

Uppdraget ska slutligt redovisas senast den 31 december 2010.

Frågan om en analysmyndighet på kulturområdet

I den kulturpolitiska propositionen Tid för kultur (prop. 2009/10:3) gör regeringen bedömningen att en ny myndighet bör bildas med uppgift att analysera, utvärdera och följa upp kulturpolitiska insatser. I propositionen uttrycker regeringen att den nya myndighetens uppgift bör vara att analysera det samlade utfallet av de kulturpolitiska insatserna och lämna förslag till regeringen om vilka eventuella ändringar i regeringens politik som detta kan föranleda. Regeringen anger också att myndigheten bör ha ett övergripande analysansvar för hela kulturområdet.

Kultursamverkansutredningen lämnade i februari 2010 betänkandet Spela samman - en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11). Utredningen föreslår bl.a. att en ny modell för fördelning av statliga medel till regional kulturverksamhet införs successivt fr.o.m. 2011 och att analysmyndigheten ges i uppdrag att följa effekterna av den nya modellen. Betänkandet har remissbehandlats under våren 2010.

Inom Kulturdepartementet har ett fördjupat underlag med överväganden om den nya myndighetens inriktning och förutsättningar tagits fram (dnr Ku2010/1396/KV).

Den nya myndighetens inriktning och förutsättningar

Den nya myndigheten ska vara en förvaltningsmyndighet med namnet Myndigheten för kulturanalys. Den ska vara en enrådighetsmyndighet och ledas av en myndighetschef. Vid myndigheten ska det finnas ett insynsråd. Myndigheten för kulturanalys ska bildas den 1 januari 2011 och vara lokaliserad i Stockholm.

Myndighetens huvudsakliga uppgift ska vara att, med utgångspunkt i de nationella kulturpolitiska målen, utvärdera, analysera och redovisa effekter av föreslagna och genomförda åtgärder inom hela kulturområdet. Myndigheten ska inom sitt ansvarsområde bistå regeringen med underlag och rekommendationer som kan ligga till grund för omprövningar av politiken. Därutöver ska den nya myndigheten ges vissa långsiktiga uppdrag, exempelvis att bedriva omvärldsbevakning och följa den internationella utvecklingen på kulturområdet, att analysera och utvärdera kulturlivets samlade finansiering, att bedöma den statliga verksamhetsstyrningen och bidragsordningarna på kulturområdet samt att följa utvecklingen inom andra sektorer med betydelse för kulturlivet i Sverige.

Vissa utvärderings- och analysuppdrag som i dag åligger Statens kulturråd och Riksantikvarieämbetet ska föras över till den nya myndigheten.

I budgetpropositionen för 2010 redovisar regeringen att medel tillförts för att möjliggöra att en ny analysmyndighet inrättas (prop. 2009/10:1, utg.omr. 17, s. 51). Anslaget för Myndigheten för kulturanalys har preliminärt beräknats till 7 miljoner kronor fr.o.m. 2011.

Kultursamverkansutredningen föreslår i sitt betänkande att den nya myndigheten bör överta ansvar och resurser för forsknings- och utvecklingsinsatser som i dag ligger på Statens kulturråd. För 2010 disponerar Kulturrådet 2 347 000 kronor för detta ändamål. Regeringen planerar att ta ställning till utredningens förslag i budgetpropositionen för 2011.

Uppdraget att bilda Myndigheten för kulturanalys

En särskild utredare ska förbereda och genomföra bildandet av Myndigheten för kulturanalys. Regeringens bedömning i den kulturpolitiska propositionen Tid för kultur avseende behovet av en analysmyndighet på kulturområdet ska vara utgångspunkt för utredarens arbete, liksom det underlag som tagits fram inom Kulturdepartementet (dnr Ku2010/1396/KV).

Inför regeringens kommande beslut ska utredaren lämna förslag till instruktion för myndigheten och till de författningsändringar som i övrigt kan föranledas av utredarens överväganden. Utredaren ska också lämna underlag till regleringsbrev för 2011 och förslag till kompetensprofil för ledamöter i ett insynsråd.

Utredaren ska i övrigt vidta de åtgärder som krävs för att den nya myndigheten ska kunna inleda sin verksamhet den 1 januari 2011. Det omfattar bl.a. utformning av myndighetens organisation, verksamhetsplan och arbetsordning. Utredaren ska även förbereda myndighetens anslutning till det statliga redovisningssystemet, lägga upp redovisningsplaner, fastställa diarieplaner m.m. Utredaren ska ingå nödvändiga avtal för den nya myndighetens räkning.

Utredaren ska bedöma vilken kompetens som behövs för myndighetens verksamhet och fatta beslut om bemanning, liksom även i övrigt utöva arbetsgivarens befogenheter. De åtgärder som krävs enligt lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet ska fullgöras av utredaren.

Bemanningen av myndigheten ska ske med beaktande av 6 b § lagen (1982:80) om anställningsskydd.

Uppdraget gäller med förbehåll för riksdagens beslut i de delar som krävs.

Arbetsformer och redovisning av uppdraget

Utredaren ska samråda med Statens kulturråd, Riksantikvarieämbetet och andra berörda myndigheter och institutioner på kulturområdet i den utsträckning det behövs, liksom med Arbetsgivarverket, Statens tjänstepensionsverk, Ekonomistyrningsverket och berörda delar av forskarsamhället. Utredaren ska också hämta information och erfarenheter från myndigheter på andra politikområden som har motsvarande utvärderings- och analysuppdrag.

Utredaren ska hålla berörda centrala arbetstagarorganisationer informerade om arbetet och ge dem tillfälle att framföra synpunkter.

Utredaren ska senast den 1 oktober 2010 lämna förslag till instruktion för myndigheten och till eventuella författningsändringar i övrigt, underlag till regleringsbrev för 2011 och förslag till kompetensprofil för ledamöter i ett insynsråd.

Uppdraget ska slutligt redovisas senast den 31 december 2010.

        (Kulturdepartementet)