den 4 juli

Fråga

2010/11:630 Visum för terrorister till Sverige

av Annelie Enochson (KD)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Leila Khaled genomförde under 1969–70 två flygkapningar inom ramen för den palestinska terrororganisationen PFLP. Genom fotografier där hon poserat i palestinasjal hållande en AK47 har hon fått status som ikon och symbol för den väpnade palestinska terrorismen. Leila Khaled är fortfarande styrelsemedlem i PFLP som tagit ansvar för ett flertal terrorbrott i närtid, bland annat självmordsbombningar. När Israels turistminister Zeevi mördades i november 2001 var Leila Khaled PFLP:s chef.

Under sin vistelse i Sverige medverkade Khaled som föredragshållare på Konsthall C i Hökarängen, finansierad av medel från bland annat Kulturrådet, Stockholms läns landsting och Stockholms stad. För finansiering stod också Iaspis som ingår i Konstnärsnämnden.

Leila har tidigare varit inbjuden till Sverige av Revolutionär Kommunistisk Ungdom (RKU) men då nekats visum.

Leila Khaleds beviljade visum och hennes offentliga finansiering har väckt uppmärksamhet internationellt och förvånat länder som annars räknar med Sverige som en allierad i kampen mot terrorismen.

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att mildra de effekter som Leila Khaleds besök har fått på Sveriges anseende internationellt?